Overslaan en naar de inhoud gaan

KPN test 5G met lab in Rotterdamse haven

KPN heeft in de Rotterdamse haven een mobiel testnetwerk opgezet waarmee toepassingen op alle 5G-frequenties zijn te testen.
Pernis
© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com
CC BY-SA 2.0 - Flickr.com

De eerste tests zijn inmiddels met succes afgerond, meldt het telecombedrijf. Zo is waardevolle data verzameld met UHD-camera’s (Ultra High Definition) die met het 5G-netwerk in Pernis zijn verbonden. Deze data krijgt straks in combinatie met machine learning een belangrijke rol krijgen in het preventief onderhoud van 160.000 km aan leidingen.

Nauwkeuriger en betrouwbaarder

KPN werkt in het 5G Field Lab samen met Shell, Huawei, ExRobotics, Accenture en ABB aan industriële toepassingen voor de nieuwe generatie mobiele netwerken. De partners zien nieuwe mogelijkheden bij de inzet van de 5G-netwerktechnologie voor het optimaliseren van productieprocessen, het voorspellen van industrieel onderhoud en het verbeteren van de veiligheid.

Andere experimenten die de 5G Field Lab-partners uitvoeren zijn onder meer het controleren van installaties met een inspectierobot. Het nieuwe netwerk moet daarbij de besturing op afstand nauwkeuriger en betrouwbaarder maken.

Ruggespraak houden

Ook testen de bedrijven augmented reality (AR) met een slimme 5G-helm of een tablet. Daarbij kunnen onderhoudsmonteurs ruggespraak houden met specialisten en extra informatie over de installatie oproepen om zo de downtime voor inspectie te verkorten.

KPN doet in totaal in vier 5G Field Labs mee. Daar wordt voorgesorteerd op toepassingen in de landbouw, in stedelijke gebieden, de industrie en het havengebied en de automotive-sector. Deze sectoren moeten hierdoor na 2020 - als de frequentiebanden voor 5G (deels) commercieel beschikbaar komen - een vliegende start kunnen maken.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in