Innovatie & Strategie

Netwerken
KPN

KPN begonnen met landelijke 5G-proef

KPN krijgt landelijke 5G-testvergunning voor een jaar.

© KPN
8 oktober 2019

KPN krijgt landelijke 5G-testvergunning voor een jaar.

KPN test sinds begin oktober de nieuwe 5G-verbinding op de 700 MHz-band. Daarmee is het de tweede provider in Nederland die aan zo'n testproject is begonnen. Ook T-Mobile voert sinds 2 oktober namelijk landelijke proeven uit op deze frequentieband. 

KPN wil binnenkort met de eerste beschikbare smartphones die de 700 MHz-band gebruiken de frequentieband gaan testen, zo schrijft het in een persbericht. 5G op 700 MHz is de eerste frequentieband die na de veiling in 2020 beschikbaar is voor de opvolger van het huidige 4G. Het spectrum is nu al wel beschikbaar voor tests, omdat het eerder voor andere telecomtoepassingen werd gebruikt.

Het bedrijf heeft al ervaring met tests in dit spectrum. Eerder dit jaar deed KPN namelijk al proeven in zijn 5G FieldLab te Rotterdam, waarbij het verschillende toepassingen heeft getest om industriële productieprocessen verder te optimaliseren. De telecomaanbieder laat aan Tweakers weten dat het een testvergunning heeft gekregen voor een landelijke proef. Die vergunning is een jaar geldig.

Al succesvolle tests

KPN testte het 5G-netwerk eerder al op diverse locaties in Nederland, om bijvoorbeeld telefoon- en videogesprekken te voeren met 5G-smartphones. Daarbij gebruikte het bedrijf de 3,5 GHz-band en compatibele smartphones: de Samsung Galaxy S10 5G, de Huawei Mate 20 X en een Oppo Reno 5G. Die telefoons werden met een 5G-testnetwerk van KPN verbonden. Eén van de smartphones realiseerde een downloadsnelheid van maar liefst 1,3 Gbps.

Naast 700 MHz en 3,5 GHz komen er in Nederland ngo andere frequentiebanden voor 5G beschikbaar, waar KPN ook mee gaat testen. Naar verwachting is de 3,5 GHz-band vanaf 2022 beschikbaar en volgt er nog een 26 GHz-band. Wanneer de 26 GHz-band in Nederland beschikbaar wordt, is nog onbekend. KPN gaat hier binnenkort al wel tests mee uitvoeren in Amsterdam.

T-Mobile test al langer

T-Mobile heeft ook een vergunning gekregen om landelijk met de 700 MHz-band te gaan testen. Ook dit bedrijf is daar begin deze maand mee begonnen. Het bedrijf test echter al langer met het nieuwe netwerk: het liet in augustus weten dat het een downloadsnelheid van 850 Mbps had behaald. 

De KPN-concurrent liet toen ook weten dat het na de veiling van volgend jaar zijn 5G-netwerk gelijk kan activeren. T-Mobile installeert nu al nieuwe netwerkapparatuur die geschikt is voor 5G. Ingebruikname zou dus slechts een kwestie van inschakelen zijn.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.