Overslaan en naar de inhoud gaan

KPMG: Nederlandse bedrijven positiever over hybride werken

Nederlandse bedrijven zijn over het algemeen positiever over de mogelijkheid om personeel zowel thuis als op kantoor aan het werk te zetten in vergelijking met ondernemingen in andere landen. Dat komt naar voren uit onderzoek van KPMG onder ruim 1300 topbestuurders van bedrijven in meerdere landen, onder wie 100 Nederlandse bestuurders van vooral grotere bedrijven.
thuiskantoor
© Panasonic
Panasonic

De CEO Outlook van KPMG voor 2021 moet deze maand uitkomen, en geeft een overzicht van 3 jaar op zaken als bedrijfsontwikkelingen en economische groei. De advies- en accountantsorganisatie bevraagt daarvoor 1325 CEO's in 11 grote markten, over hun aanpak en verwachtingen voor het herstel van de economie en de samenleving. De editie van dit jaar geeft CEO-focus op mensen aan, met ook oog voor doelgerichtheid en verbonden zijn.

De door KPMG ondervraagde CEO's zien in dat de toekomst van werk méér behelst dan simpelweg de locatie waar werknemers zich bevinden. Digitale wendbaarheid (agility) is van groot belang om als organisatie een 'high-performer' te kunnen zijn. Technologische middelen daarvoor zijn nodig, maar ook het vermogen om mensen hun vaardigheden (skills) te laten verbeteren. KPMG geeft aan dat dit betekend dat werknemers gemotiveerd en zeer vaardig moeten zijn, zodat werktaken snel en lenig worden uitgevoerd.

Welzijn van werknemers

Circa twee derde van de Nederlandse bestuurders die aan het jaarlijkse KPMG-onderzoek meededen waren voorstander van hybride werken. In het buitenland ziet 42 procent van de directeuren dit model zitten. Verder lijken Nederlandse bestuurders meer oog te hebben voor het welzijn van personeel in vergelijking met andere landen.

Ook komt in het onderzoek naar voren dat het klimaat voor de Nederlandse bedrijven een "top 3-uitdaging" is de komende jaren, waar dat in andere landen een top 5-prioriteit is. De coronacrisis heeft volgens KPMG de aandacht voor de duurzaamheidsagenda aanzienlijk vergroot. Veel bedrijven zetten "serieuze stappen" op het vlak van mens, milieu en samenleving. "Het besef dat vooruitgang niet langer alleen afhangt van economische welvaart wordt meer dan ooit onderkend in de bestuurskamer", vertelt Stephanie Hottenhuis, bestuursvoorzitter van KPMG in Nederland.

Pas medio 2022 terug

Verder wordt in het onderzoek gemeld dat de meeste bestuurders denken dat de coronacrisis halverwege volgend jaar ten einde is en wereldwijd weer "terug naar normaal" wordt gegaan. Dit is in maart dit jaar ook al door KPMG geconstateerd. Ondanks de Delta-variant van het coronavirus verwacht 60 procent van de ondervraagde bestuurders dat er de komende drie jaar sprake zal zijn van economische groei.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in