Overslaan en naar de inhoud gaan

KPMG: Digitaal Nederland heeft AP-uitbreiding hard nodig

Opkomende en versnellende digitale ontwikkelingen lopen uit de pas met het toezicht daarop, onder meer wat betreft privacy. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft een flinke uitbreiding nodig, wat voorzitter Aleid Wolfsen al enige tijd betoogt. Dit pleidooi krijgt nu onderbouwing in een rapport van accountants- en adviesorganisatie KPMG. Bezetting en budget moeten meer dan dubbel zo groot worden.
okay
© CC BY 2.0 - Flickr
CC BY 2.0 - Flickr

Toezichthouder AP moet volgens het KPMG-rapport flink groeien; in mensen en middelen. Voor de komende vier jaar is een ruimschootse verdubbeling van het aantal werknemers nodig: van 184 fte (fulltime equivalent) nu naar 470 fte in 2025. Daarnaast heeft het budget ook meer dan een verdubbeling nodig, omdat de lasten naar verwachting groeien van zo'n 25 miljoen euro nu naar ruim 66 miljoen over vier jaar.

Minder geld toegekend

In de meest recente overheidsbegroting is de structureel drukkere toezichthouder echter voorzien van structureel minder geld. In de Miljoenennota is bepaald dat het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV) de 'financiering' van de AP verlaagt. Voor komend jaar is 18,5 miljoen euro uitgetrokken in de 'Vaststelling van de begrotingsstaten' van JenV. In het huidige jaar was er nog 19,3 miljoen euro voor de privacytoezichthouder.

In het nu vrijgegeven KPMG-rapport wordt voor 2020 en 2021 echter gewag gemaakt van 25 miljoen euro aan "verwachte lasten bij realistische groei". Dat neemt in 2022 toe naar 44 miljoen, in 2023 naar 53 miljoen, in 2024 naar 57 miljoen, om in 2025 uit te komen op 66 miljoen euro. Een deel van de stijgingen voor 2022 en 2023 is voor het wegwerken van achterstanden.

Voor burgers en bedrijven

De AP meldt nu in een persbericht dat de forse uitbreiding - in fte's en budget - nodig is om in digitaliserend Nederland zowel burgers te beschermen als ook bedrijven te helpen. "Ontwikkelingen als gezichtsherkenning, Internet of Things, algoritmes, volgsoftware, datahandel, sexting en smartphonetechnologie vereisen adequaat toezicht." Wettelijk gezien moet de AP dit uitvoeren, maar de werklast neemt almaar toe.

Dit verwachtingen voor realistische groei van de AP zijn uiteengezet in de ‘Meerjarenbegroting 2021-2025’ die de AP vandaag naar buiten heeft gebracht.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in