Overslaan en naar de inhoud gaan

Koers bitcoin stijgt na start handel in futures

Een plotselinge waardedaling van de bitcoin kan beleggers binnenkort ook geld op leveren. Zondagavond is namelijk de handel in zogeheten futures van start gegaan. De koers van de bitcoin steeg onmiddellijk naar 17.000 dollar.
bitcoin
© CC0 (pixabay)
CC0 (pixabay)

Met futures kan kort gezegd worden gegokt op een prijsstijging of -daling van de cryptomunt.

De eerste futures worden verhandeld op de Chicago Board Options Exchange. Andere partijen volgen later. Futures zijn een alternatief voor de grotendeels ongereguleerde markt voor cryptomunten. Beleggers die in futures stappen hoeven de munt zelf niet te bezitten.

De interesse in de futures was zo groot dat de handel vannacht twee keer werd stil gelegd.

Sommige partijen zijn blij met de meer gereguleerde manier om op bitcoins in te zetten. Anderen menen dat de risico's blijven bestaan voor beleggers en clearingorganisaties die de transacties ondersteunen.

Indekken tegen fluctuaties

Met de futures zette de bitcoin zette een eerste stap in de traditionele financiële wereld. Bij futurecontracten worden grondstoffen of financiële producten verhandeld tegen een vooraf vastgestelde prijs voor een bepaalde datum. Kopers en verkopers kunnen zich daarmee indekken tegen prijsschommelingen.

Risico's ontstaan als een van de twee partijen de transactie niet kan uitvoeren. De kans hierop is groter naarmate de prijs van een product stevig schommelt. Meerdere financiële kopstukken en toezichthouders waarschuwden eerder voor de risico's die aan de handel in bitcoins kleven.

Sinds begin december is de waarde van de bitcoin ruim verdubbeld. De afgelopen dagen werden zowel scherpe bewegingen in beide richtingen geconstateerd. Op vrijdag verloor de munt bijna een vijfde van zijn waarde, terwijl hij in de 48 uur daarvoor bijna 40 procent won en rond de 20.000 dollar waard was.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in