Innovatie & Strategie

Branche
koelwater

Koelwater datacenters wordt bij watertekort als eerste afgesloten

Datacenters moeten op zoek naar alternatieven voor koeling.

© SAP
27 september 2022

Datacenters moeten op zoek naar alternatieven voor koeling.

In het geval van een watertekort in Nederland wordt het koelwater van datacenters als eerste afgesloten. Dat meldt minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers in antwoord op Kamervragen van de VVD.

De Kamervragen zijn gesteld door VVD-Kamerlid Minhas, naar aanleiding van het bericht dat een Microsoft-datacenter in Noord Holland meer dan vier keer zoveel water verbruikte dan een jaar eerder.

Juiste water voor juiste gebruik

De branche is er inmiddels van op de hoogte dat het gebruik van koelwater door datacenters is opgenomen onder categorie 4 van de verdringingsreeks. Deze categorisering houdt in dat tijdens watertekorten koelwater voor datacenters als eerste wordt afgekoppeld. Datacenters zullen dus, afhankelijk van de lokale situatie, op zoek moeten gaan naar een alternatief. Dat kan industriewater, grijs water, regenwater of een WKO-installatie (Warmte Koude Opslag) zijn.

Harbers geeft verder aan dat het niet wenselijk is dat datacenters drinkwater, geleverd door een drinkwaterbedrijf, gebruiken om te koelen. “Met de verwachte bevolkingsgroei en de toenemende vraag naar drinkwater, en mede in het licht van de klimaatverandering, is het belangrijk om het juiste water voor het juiste gebruik te bestemmen. Dit laagwaardig gebruik van drinkwater past daar niet in.”

Waterstromen circulair maken 

Het kabinet heeft inmiddels meerdere trajecten ingezet die ervoor kunnen zorgen dat (toekomstige) datacenters minder of ander water gaan gebruiken, zo schrijft Harbers. Het gaat daarbij om het circulair maken van waterstromen en het juiste water inzetten voor het juiste gebruik.

Ook het gebruik van grijs water voor koeling van datacenters wordt onderzocht. Hyperscale datacenters - die veel ruimte, energie en water vragen - worden strikt gereguleerd en zijn volgens minister Harbers nog op slechts op enkele plekken in Nederland mogelijk.

Lees meer over
2
Reacties
Alex Bik 29 september 2022 10:55

Jammer dat datacenters weer allemaal over één kam geschoren worden. Er zijn heel veel datacenters (misschien wel het merendeel) die helemaal geen water verbruiken voor koeling. Adiabatische koeling (koeling door middel van het verdampen van water) is een relatief nieuw fenomeen in datacenter land, wat sommige datacenters zijn gaan toepassen om energie te besparen. Maar zoals zovaak zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden. Zo kan een datacenter ook koelen met buitenlucht, koelen met een gesloten water circuit (gekoeld aan drycoolers of via een warmtepomp aan een warmtenet), een kyoto wiel (ook een vorm van koelen met buitenlucht) etc.

Dit is weer zo'n typisch verhaal zonder enige vorm van nuance en waarbij de zwarte piet klakkeloos bij de hele datacenter branche wordt neergelegd en waarbij bovendien colocatie datacenters en privéhallen ven techreuzen over één kam geschoren zou worden.

Stijn Grove zou overigens ook beter moeten weten.

Stijn Grove 27 september 2022 14:09

Het nieuws zou eigenlijk moeten zijn: In de Tweede Kamer wordt voor de derde keer dezelfde vraag over water gesteld en voor de derde keer hetzelfde beantwoordt door de minister. Toch best bijzonder. Wat betreft de verdringingsreeks hebben datacenters altijd al in categorie vier gezeten dus dat is geen nieuws. En wordt het waterverbruik steeds meer teruggedrongen? Daar is de industrie al tijden flink mee bezig en meerdere partijen zijn al waterloos, gebruiken regen of industriewater ipv drinkwater. Met 0,075% verbruik in Nederland proberen we actief het verbruik naar 0 te brengen. Nu ook wat meer inspanning bij die overige 99,925% !

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.