Innovatie & Strategie

Branche
KNVI doet appèl op digitale Kamerleden

KNVI doet appèl op digitale Kamerleden

Beroepsvereniging wijst digitale commissie op verschillende aspecten van Covid-19 apps.

© Tweede Kamer
10 juni 2021

Beroepsvereniging wijst digitale commissie op verschillende aspecten van Covid-19 apps.

Volgens beroepsvereniging KNVI verdient een scala van aspecten aandacht in het kader van de Covid-19 apps. Daarom wijst de beroepsvereniging de commissie Digitale Zaken op het onderwerp in een brief. Ook krijgen de leden van de commissie het boek 'Multidisciplinaire aspecten van COVID-19 apps' toegestuurd.

Het zijn zowel ethische, technologische als financiële aspecten die aandacht verdienen, zegt de beroepsvereniging. “Zo is de wijze waarop de wettelijke kaders tot stand zijn gekomen in relatie tot het rechtstatelijke speelveld interessant te noemen. Ook is de wijze waarop in de maatregelen rondom de invoering van de app de discussie rondom ethiek zichtbaar is geworden zeer interessant, zeker in relatie tot de samenwerking met commerciële partijen die de noodzakelijke randvoorwaarden aanreiken om de app te laten functioneren. Ook de wijze waarop de toegang tot informatie de afgelopen maanden is vormgegeven, is aanleiding voor gesprek”, aldus het bestuur van de KNVI in de brief.

Rol van informatieprofessionals

Bestuurslid Sandra de Waart van de KNVI: “We doen een appèl op kamerleden om kennis te nemen van zaken die wij vanuit actualiteit oppakken. Dit past ook weer binnen onze Smart Humanity aanpak. Want er zitten vele kanten aan (ook weer) de app. Ethisch, technologisch, financieel. En dat gesprek moet transparant gevoerd worden.”

In het voorwoord schetsen de twee voorzitters van de KNVI de rol van informatieprofessionals in deze steeds digitaler wordende maatschappij. “Informatieprofessionals maken technologie en helpen bij het implementeren van deze technologie." Ze zijn dus zowel makers als ook gebruikers én opleiders. "Ze faciliteren andere mensen en organisaties in toegang tot informatie. Mensen staan dan ook centraal voor de beroepsorganisatie: Zij moeten staande blijven in de opeenvolgende disruptieve golven in de maatschappij, en de maatschappelijke gevolgen en ethische impact daarvan.”

Vaste Kamercommissie

De vaste Kamercommissie voor Digitale Zaken is eind april met 35 leden van start gegaan. Renske Leijten van de SP is aangesteld als voorzitter. De commissie is opgericht na een aanbeveling van de tijdelijke commissie Digitale Toekomst.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.