Beheer

IT beheer
updates

Kamervragen over computerupdate die NL-Alert uitstelde

Waarom duizenden mensen pas ná grote brand alarmmelding kregen.

© Shutterstock AFANASEV IVAN
24 juni 2021

Waarom duizenden mensen pas ná grote brand alarmmelding kregen.

Demissionair minister Ferd Grapperhaus heeft Kamervragen gekregen over de ene computer die heel Noord-Nederland van NL-Alerts moet voorzien, maar die daar laatst in faalde door updaten. Alarmmelding over een grote brand werd pas later aan duizenden mensen gestuurd, omdat de computer in de meldkamer bezig was met de installatie van een update.

"Hoe ziet het protocol eruit, indien een computer waar het NL-Alertsysteem op draait niet beschikbaar is?", is één van de vragen die VVD-Kamerleden Ingrid Michon-Derkzen en Aukje de Vries stellen aan de demissionaire minister van Justitie en Veiligheid. "Is sprake van een dubbele uitvoering van het systeem, zodat het risico op het niet beschikbaar zijn wordt beperkt?"

Toen gevaar voorbij was

Het niet beschikbaar zijn van het systeem voor het versturen van NL-Alerts heeft ervoor gezorgd dat duizenden Friezen pas zijn gewaarschuwd over een grote brand in een houthandel toen die brand alweer onder controle was. De oorzaak was dat de bewuste computer bezig was met een update, opnieuw. In 2019 is dit namelijk ook al gebeurd, meldt de Leeuwarder Courant.

In de Kamervragen wordt naar mogelijke eerdere incidenten gevraagd: "Hoe vaak is de laatste vijf jaar sprake geweest van defecten/het niet actief zijn van het NL-Alertsysteem gedurende een calamiteit? Tot welke problemen heeft dit geleid en hoe wordt een dergelijke situatie gebruikt om het systeem te verbeteren en dit in de toekomst te voorkomen?"

Tijdens de calamiteit van de grote brand lijkt er een verkeerde inschatting te zijn gemaakt over het geografische gebied waarbinnen een alarmmelding moest worden verstuurd. "Klopt het dat NL-Alertsystemen of computers onderling niet verbonden zijn en dat er daardoor in dit specifieke geval problemen waren met het uittekenen van verzendgebieden? Hoe worden die gebieden getekend en hoe werken deze systemen met elkaar samen?"

Luchtalarm vervangen?

De kritische Kamerleden stellen in hun vragen aan de demissionaire minister dat NL-Alert een belangrijke functie vervult in het beschermen van mensen, en dat deze functie altijd en op elk moment beschikbaar moet zijn. Daarbij vragen ze ook door naar de intentie van de demissionaire bewindsman om het traditionele luchtalarm op termijn te vervangen door NL-Alert. "Wat zijn hier de grootste uitdagingen? Bent u het ermee eens dat van deze vervanging pas sprake kan zijn als het systeem dubbel uitgevoerd is om risico op uitval te minimaliseren?"

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.