Innovatie & Strategie

Branche
Chip

'Kabinet wil 300 miljoen in tech- en chipsector steken'

'Plannen op Prinsjesdag gepresenteerd.'

© ASM International
16 september 2021

'Plannen op Prinsjesdag gepresenteerd.'

Het demissionair kabinet wil in 2021 nog 300 miljoen euro in de technologie- en chipsector steken. Dat stellen anonieme bronnen tegenover De Telegraaf. Volgens de krant mag Nederland van de Europese Unie strenge staatssteunregels overboord kieperen om de kapitaalinjectie mogelijk te maken. 

Het geld wordt volgens bronnen van De Telegraaf gebruikt om nieuwe technieken en diensten op te tuigen in twee sectoren. Er wordt geïnvesteerd in de chipindustrie en er wordt een Europese cloudinfrastructuur opgezet. Of die infrastructuur met het al lopende project GAIA-X te maken heeft of dat het om een andere cloudinfrastructuur gaat, is onduidelijk. De precieze plannen zouden op Prinsjesdag - 21 september - gepresenteerd worden.

IPCEI-stempel

De Europese Unie heeft een aantal sectoren aangewezen waar gezamenlijke projecten van bedrijven en onderzoeksinstellingen het stempel IPCEI kunnen krijgen. Daarmee wordt aangegeven dat een project van "gemeenschappelijk Europees belang" is en mag een overheid een project tot maximaal 100% financieren.

Eerder waren er al projecten rondom waterstof en batterijen die deze stempel konden krijgen, maar Nederland deed daar niet aan mee. Brussel en het bedrijfsleven zouden nu echter druk hebben uitgeoefend op het demissionair kabinet, waardoor besloten is om nu wel mee te doen aan de twee digitale missies. 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.