Management

Netwerken
glasvezel

Kabinet: 1 Gbps voor meerderheid in 2023

Kabinet stelt doelen vast om koploper digitale infrastructuur te blijven

3 juli 2018

Kabinet stelt doelen vast om koploper digitale infrastructuur te blijven

Het kabinet stelt als doel dat alle Nederlanders in 2023 over snel vast breedbandinternet (minimaal 100 megabit per seconde) beschikken. Een grote meerderheid moet in datzelfde jaar een nog eens tien keer zo snelle verbinding (1 gigabit per seconde) hebben.

Dat staat in het Actieplan Digitale Connectiviteit (pdf) dat het kabinet vandaag presenteert. Het kabinet wil ook dat Nederland op het gebied van mobiel internet koploper blijft.

Er zijn nog altijd plekken in Nederland waar de mobiele netwerkdekking onvoldoende is, bijvoorbeeld omdat het aanbieden op de locaties voor operators commercieel niet-rendabel is. Om dit aan te pakken wordt er bij de aankomende veiling een dekkingsverplichting opgelegd. Slechts drie procent van de Nederlanders heeft nu geen toegang tot snel vast breedband internet.

Stappen zetten om koploper te blijven

"We zijn met onze digitale infrastructuur nu koploper, maar we moeten nu stappen zetten om dat te blijven", zegt staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken). "De komende jaren worden immers allerlei dagelijkse zaken continu verbonden met het internet: auto’s, landbouw, zorg, robots maar ook huishoudelijke apparaten. Elke Nederlander moet dan altijd over snel vast en mobiel internet beschikken. Om dat te bereiken creëert het kabinet daarom nu de benodigde randvoorwaarden voor innovaties en de diensten die daaruit ontstaan.”

Lees meer over
1
Reacties
Erwin 03 juli 2018 18:28

Laat het kabinet dan ook Ziggo dwingen om hun kabelinfra open te stellen voor andere aanbieders, plus aansluitverplichting opleggen ? In gebieden waar Ziggo alleenheerser is (omdat ADLS simpelweg te langzaam is), is er reeel gezien geen keus. Meer aanbieders zal ook meer vernieuwing op de kabel (DOCSIS 3.0 / 3.1) in het zadel helpen.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.