Development

Software-ontwikkeling
programmeur

Jonge programmeur houdt niet van nieuwe talen

Onverwacht resultaat uit onderzoek onder jonge programmeurs.

© CC BY-SA 2.0 - Flickr Santiago Garza
5 februari 2018

Onverwacht resultaat uit onderzoek onder jonge programmeurs.

Jonge programmeurs lijken een hekel te hebben aan nieuwe programmeertalen zoals Go, Kotlin en Rust. Ze geven de voorkeur aan gevestigde talen als Python C en Java. Oudere programmeurs vinden de nieuwe talen juist top.

De opmerkelijke conclusie komt uit het 2018 Developer Skills Report van HackerRank onder bijna 40.000 ontwikkelaars. Het onderzoek richt zich onder meer op de manier waarop ontwikkelaars in aanraking zijn gekomen met coderen. Zo bleek één op de vier al te programmeren voordat zij 16 jaar werden.

Ontwikkelaars werken het liefst wanneer het hen zelf het beste uitkomt en zoeken vooral naar een goede balans tussen werk en privé-leven. Ze blijken ook een onstilbare honger naar leren te hebben.

Des te opmerkelijker is het feit dat jonge programmeurs een voorkeur hebben voor de gevestigde talen. Dat zou kunnen komen door de ervaring die oudere programmeurs wel hebben, is de verklaring die Adobe-ontwikkelaar Fil Maj suggereert op TechRepublic. De voordelen van de nieuwe talen zie je pas als je jaren hebt geworsteld met de oudere, zegt hij.

Tussen 18 en 24 geeft 88 procent aan fan van Python te zijn, gevolgd door C++ (61%), JavaScript (59%), C (59%) en Java (58%). Oudere programmeurs houden juist van Go (47% tussen 15 en 34, 54% tussen 35 en 44 en 68% tussen 45 en 54).

Wat je programmeert, bepaalt de taal

De vraag is overigens hoe belangrijk het is wat je een fijne taal vindt om in te programmeren. Doorgaans bepaalt de opdracht die je moet klaren, welke taal je daarvoor inzet. Go mag dan een mooie taal zijn, maar is vooral handig voor heel specifieke opdrachten zoals het ontwikkelen van infrastructurele code, bijvoorbeeld voor netwerken of softwareplatforms. Voor het ontwikkelen van apps ben je echt aangewezen op JavaScript en voor het ontwikkelen van games heb je meer aan C of C++.

Lees meer over
7
Reacties
Marc 14 februari 2018 18:05

Het is simpel te verklaren: Iedereen wil zijn/haar marktwaarde vergroten.
Jonge programmeurs willen dus eerst ervaring opbouwen met de mainstream talen. Zodra ze dat hebben zijn ze meer geneigd om naar de minder gebruikte talen kijken, om hun CV te verrijken.

En RUUD: Terwijl jij de documentatie voor de zoveelste keer aanpast aan de laatste wijzigingen, pas ik mijn tests aan. Die beschrijven de specificaties ook, en maken het mogelijk de implementatie automatisch te verifieren.

Ruud 12 februari 2018 08:55

Het is altijd al zo geweest dat goed leesbare en onderhoudbare software het gevolg is van een goed ontwerp.
Daarbij maakt het niet uit welke methodes of talen je gebruikt, het probleem helder in kaart brengen en daarna pas gaan programmeren is de enige methode waarmee je goede programma's maakt.
Dat was al zo met assembler en dat zal altijd zo blijven.

En dat is logisch, als je iemand wil vertellen wat hij moet doen en je weet het zelf niet eens, welk resultaat verwacht je dan? Laat staan als je het een computer vertelt die niets meer doet dan het uitvoeren van jouw commando's - tot op de letter.

En vergeet de documentatie niet !!!!
Met documentatie is aanpassen en zelfs gebruiken veel makkelijker.

Sjaak 11 februari 2018 11:29

"Voor het ontwikkelen van apps ben je echt aangewezen op JavaScript". Iets met een klok en een klepel..
Ligt eraan wat je onder apps verstaat, als leken het over apps hebben zullen dat meestal smartphone applicxaties zijn. Web applicaties zul je over het algemeen idd in Javascript bouwen, maar (native) mobile apps bouw je in Objective C of Swift en (Android) Java of Kotlin. Windows applicaties in C#, C++ etc..

Peter 10 februari 2018 12:31

In mijn optiek is het kunnen maken van een goede probleem of opdracht analyse van een veel groter belang dan het leren coderen.

Ik roep al jaren dat een uitstekende kennis van SDM (System Devellopment Methodology) verplicht zou moeten zijn voor elke ICTér maar ik tref zelden een coder die goede analyseer skills heeft.

Voor opdrachtgevers is dat uiterst irritant, immers je praat dan vaak tegen een onwillig persoon of team die jouw wijzigingingsvoorstellen of verduidelijkingen ziet als een persoonlijke aanval.

De tijd is niet ver meer dat het opnieuw moeten coderen door opdrachtgevers als bewijs van slecht analyseren en uurtje factuurtje stelen wordt aangemerkt.

Kasper Brandt 07 februari 2018 10:46

Er staat weinig nieuws in dit artikel, maar helaas wel wat verkeerde informatie.

Persoonlijk lijkt het me sterk dat jonge programmeurs 'een hekel hebben' aan nieuwe programmeertalen, maar het is nou eenmaal zo dat je als programmeur in eerste instantie altijd met de gevestigde talen in aanraking komt. Er zullen weinig Informatica studenten zijn die hun opdrachten in Go, Kotlin of Rust moeten maken. Logisch ook, want deze talen beloven veel goeds, maar worden in de praktijk ook minder gebruikt dan de traditionele talen.

"Voor het ontwikkelen van apps ben je echt aangewezen op JavaScript [..]". Over het algemeen worden Android apps tegenwoordig in Kotlin of Java geschreven, en iOS apps in Swift of Objective-C.

André 07 februari 2018 09:07

Ik ben 55 iaar en geen programmeur. Ik heb wel behoorlijk wat ervaring opgedaain in AutoLisp, VBA en een beetje HTML/CSS en javascript. Ik ben hobbymatig vooral een fan van Lisp.
Niet lang geleden ontdekte ik Clojure als nieuwe (Lisp)taal en ik vind dat geweldig. Volgens mij is het de taal van de toekomst voor professionals omdat je er enorm productief mee kunt zijn (dus niet alleen maar leuk).

Atilla Vigh 05 februari 2018 12:36

Welkom in de wereld van GEEN standaardisatie.
Dit zal overigens wel zo blijven. Er bestaan inmiddels duizenden programmeertalen.
Het is een illusie dat iedereen al die talen tot in zijn vezels beheerst. Edoch zijn er wel klasse van programmeertalen te identificeren: zowel in generatie (volgens mij zitten we inmiddels in de 5e) en op aspect (functionele, imperatieve, logisch en object-georiënteerd). Je kan programmeurs beter indelen op dit niveau, dan specifiek op een vaste programmeertaal. Hoewel het eco-systeem van een taal wel het nodige leervermogen eist. Overigens - zoals het staatje hierboven ook toont - er zijn eigenlijk maar een handjevol vaak gebruikte programmeertalen. Ik verbaas me altijd - in het algemeen - dat er techniek keuzen worden gemaakt - waarbij men compleet voorbij gaat aan de voorhanden body-of-knowledge - zowel in handjes als eco-systeem. Ik durf zelfs te stellen dat al die verschillende programmeertalen echt nodig zijn, omdat je dat in een andere taal niet zou kunnen. Veel programmeertalen zijn toch een hobby-project voor iemand die veel tijd over heeft.....:-)

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.