Development

Software-ontwikkeling
JavaScript

JavaScript voor 10e jaar op rij meest gebruikte programmeertaal onder developers

SQL en TypeScript veel minder populair onder beginnende programmeurs.

24 juni 2022

SQL en TypeScript veel minder populair onder beginnende programmeurs.

JavaScript is voor het tiende jaar op rij de meest gebruikte programmeertaal onder developers. Dat blijkt uit de jaarlijkse Stack Overflow Developer Survey van 2022, waar ruim 70.000 ontwikkelaars wereldwijd voor werden ondervraagd. Qua frameworks en webtechnologieën wordt er vooral met Node.js en React.js gewerkt.

Naast JavaScript wordt er qua programmeertalen, markup-talen en scriptingtalen nog altijd ontzettend veel gewerkt met HTML/CSS en SQL. Die twee zijn respectievelijk bij 55% en 49% van de respondenten in gebruik voor hun werk. Verder staan Python (48%) en TypeScript (35%) in de top vijf, zo blijkt uit het onderzoek

Er zijn echter wel wat verschillen tussen professionele ontwikkelaars en developers die nog bezig zijn te leren programmeren. De groep die nog leert programmeren werkt vooral met HTML en CSS (63%). Daarnaast werkt deze groep veel minder met SQL (38%), TypeScript (15%) en Bash/Shell (19%) dan professionele ontwikkelaars, waar respectievelijk 53%, 40% en 29% met deze talen werkt.

Wat het meeste opvalt, is dat de meest gebruikte talen helemaal niet de meest geliefde talen zijn. (Net zoals in voorgaande jaren al naar voren is gekomen uit het grote onderzoek van Stack Overflow.) Ontwikkelaars geven nu voor het zevende jaar op rij aan dat Rust de meest geliefde taal is: 87% wil deze taal blijven gebruiken en van de mensen die het nog niet gebruiken, wil 18% dat wel gaan doen. Verder zijn Elixir (75%), Clojure (75%), TypeScript (73%) en Julia (73%) erg geliefde talen.

Databases en clouds

Op het gebied van databases gaat de voorkeur nog altijd uit naar MySQL: 47% van de respondenten gebruikt deze technologie. Op de tweede plaats staat PostgreSQL (44%), gevolgd door SQLite (32%). MySQL is onder beginnende programmeurs ook het meest gebruikt (58%), maar professionele developers gebruiken vooral PostgreSQL (47%). Naast veelgebruikt is PostgreSQL ook de meest geliefde technologie: 72% wil met het gebruik hiervan doorgaan. Dat geldt voor slechts 51% van de mensen die met MySQL werken.

Kijken we naar de cloud dan is Amazon Web Services (AWS) de grote winnaar. 51% van de developers gebruikt dit platform. Microsoft Azure staat met 29% op de tweede plaats en Google Cloud met 27% op nummer drie. In de top vijf staan verder Firebase (21%) en Heroku (20%).

Opvallend is dat Heroku veel populairder is onder beginnende programmeurs: 35% van de mensen die nog leert programmeren gebruikt dit platform. Bij hen staat Google Cloud op nummer twee (31%), gevolgd door Firebase (30%). AWS staat op plek vier met 24%. Amazons cloudplatform is daarentegen met 66% wel weer het meest geliefde platform onder developers.

Veel gebruik van gratis trials

Developers die nieuwe tools uitproberen en onderzoeken, maken het meeste gebruik van gratis proefversies. 72% zegt op deze manier onderzoek te doen naar nieuwe tools. Daarnaast wordt er veel om tips van andere ontwikkelaars gevraagd (67%) en wordt er veel op developergemeenschappen zoals Stack Overflow gekeken (63%). 

Developers over nieuwe tools actief benaderen via advertenties of e-mails werkt veel minder goed, aldus het onderzoek. Slechts 13% verkent het productaanbod van bedrijven die adverteren op websites die zij bezoeken en slechts 5% doet dit bij bedrijven die hun gemaild hebben.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.