Innovatie & Strategie

Juridische zaken
diskettes

Japan wil wettelijk verplichte floppies afschaffen

Data delen met overheid moet makkelijker (en moderner), aldus digitale minister Japan.

© Pixabay CC0 Public Domain
31 augustus 2022

Data delen met overheid moet makkelijker (en moderner), aldus digitale minister Japan.

De Japanse minister voor Digitale Zaken verklaart de oorlog aan wetten die burgers verplichten om diskettes en cd-roms te gebruiken om data te delen met de overheid. Minister Taro Kono Taro heeft dit onthuld als onderdeel van zijn digitale agenda voor het land. Bij die modernisering van dienstverlening aan burgers en bedrijven hoort ook een nationale digitale identiteit, die MyNumber heet.

Momenteel zijn er zo'n 1900 overheidsprocedures die bedrijven verplichten om disks te gebruiken, tweet de bewindsman. Hij gebruikt zowel een Engelstalig als ook een Japans Twitter-account. De door Kono genoemde procedures zijn voor administratieve handelingen waarbij de manier van data indienen bij de overheid wettelijk verplicht is. De minister voor Digitale Zaken, die net begin deze maand is aangetreden, wil deze wetten veranderen of schrappen.

E-overheid

De wettelijke verplichting betreft datadragers in bredere zin dan alleen diskettes; burgers en bedrijven mogen ook gebruik maken van cd's (cd-rom's, cd-rewritables) en MD's (minidiscs, die magnetisch-optisch en dus herschrijfbaar zijn). Data via internet uploaden naar de overheid is in wezen niet toegestaan, omdat die methode voor data delen niet is omschreven in de wet, meldt The Register. Het aantal van 1900 overheidsprocedures wordt genoemd in een vergaderverslag (PDF, in het Japans) van de digitale werkgroep van de Japanse overheid.

De kersverse digitale minister van Japan heeft ambitieuze plannen voor digitalisering waarbij dan uploaden van data de norm moet zijn. De wetten die hij nu wil aanpakken, staan dat in de weg. Japan is namelijk bezig met het uitrollen van een nationale identiteit, die dan digitaal is. Dit zogeheten MyNumber valt onder een bredere digitale strategie, die nu is uiteengezet op de Digital Society Concept Conference. Die Japanse bijeenkomst is nu voor de vijfde keer gehouden.

Online kunnen aanvragen

Het uitbannen van wettelijk afgedwongen gebruik van diskettes voor datadelen met de overheid moet voor het einde van dit jaar gerealiseerd worden. Het Japanse kabinet wil dan beleid geformuleerd hebben en de diverse ministeries moeten dan actie ondernemen. Minister Kono verklaart in een toespraak op YouTube (waar Google een Engelstalige ondertiteling biedt) dat het in maart volgend jaar mogelijk moet zijn om online aanvragen te doen voor kinderopvang, verpleegkundige zorg en noodhulp (na rampen). Verder zullen procedures voor adreswijzigingen vanwege verhuizingen ook online gefaciliteerd worden. 

1
Reacties
Bop 07 september 2022 17:09

Sjezes, zou het in de praktijk ook zo zijn?

Niet alleen een achterlijke, maar ook een achterhaalde wet.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.