Overslaan en naar de inhoud gaan

Jacht op nieuwe informaticadocent geopend

Teach4Amsterdam, het omscholingsprogramma wat meer IT’ers voor de klas moet krijgen als informaticadocent, gaat vandaag van start. Het programma is een initiatief van de Amsterdam Economic Board om het tekort aan IT’ers in de regio te bestrijden. Ook werkgevers krijgen een belangrijke rol in het initiatief.
Klaslokaal
© Pixabay CC0 Public Domain
Pixabay CC0 Public Domain

De nieuwe docenten met IT-achtergrond zijn hard nodig. Zo werd vorige week bekend dat het keuzevak informatica in de bovenbouw van veel middelbare scholen dreigt te verdwijnen. Sinds 2011 namen al veertig scholen in Nederland afscheid van het vak informatica en kondigden een aantal universiteiten die de studie Kunstmatige Intelligentie willen aanbieden, eerder al aan voor aankomend studiejaar een numerus fixus te gaan hanteren. Dit omdat door het lerarentekort de stroom studenten niet verwerkt kan worden.

300 docenten

Ruben Nieuwenhuis, een van de directeuren van het techtalentprogramma van metropoolregio Amsterdam, TechConnect, kondigde in augustus tegenover AG Connect al aan binnen drie jaar 300 docenten te kunnen klaarstomen. Hij wil dit doen door te verleiden om de eerste twee jaar van hun carrière (deels) voor de klas te staan in plaats van meteen carrière te maken in het bedrijfsleven.  

Ook werkt het initiatief samen met grote bedrijven om hun medewerkers voor de klas te krijgen. Deze IT-professionals zullen in deeltijdstudie worden klaargestoomd om voor de klas te staan op de lerarenopleiding van de VU en de UvA, terwijl ze wel fulltime worden doorbetaald door hun werkgevers en betalen deze bedrijven een bijdrage aan het initiatief.

'Rationele investering'

Uiteindelijk moet een toename aan informaticadocenten leiden tot groeiende belangstelling van scholieren en studenten voor een carrière in de IT, waardoor het tekort aan IT’ers uiteindelijk wordt opgelost. Volgens ondervraagde professionals in het FD, is het in het kader van de toekomst zodoende een “rationele investering” voor bedrijven om aan het initiatief deel te nemen. Navigatiebedrijf TomTom en ICT-dienstverlener Info.nl hebben volgens de krant hun medewerking al toegezegd. Ook vakvereniging van informaticadocenten I&I steunt het initiatief.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in