Loopbaan

Carriere
Amsterdam

IT’ers werken liever in Amsterdam dan Rotterdam

Buitenlandse IT’ers willen graag in Amsterdam werken.

Prinsengracht Amsterdam © CC BY-SA 2.0 - Flickr.com Steve Parker
15 november 2019

Buitenlandse IT’ers willen graag in Amsterdam werken.

Hoogopgeleide buitenlandse IT’ers willen graag naar Amsterdam. Dit blijkt uit de cijfers van de The Global Talent Acquisition Monitor van Intelligence Group. Ruim 64.000 Europeanen kregen de vraag in welke steden wereldwijd zij zouden willen werken, waaronder ruim 4000 IT’ers uit andere Europese landen.

Veel buitenlandse IT’ers willen naar Amsterdam terwijl dit aantal voor Rotterdam veel lager is. Voor de havenstad Rotterdam is er meer interesse vanuit de branches transport, olie, gas en offshore, maritiem en administratief.

Trek naar de hoofdstad

Uit gegevens van pr-eDICT van CA-ICT blijkt bovendien dat Amsterdam bovengemiddeld in trek is onder Nederlandse IT’ers. CA-ICT stelde een grafiek samen die de netto toename laat zien van het aantal gediplomeerde ICT’ers, afgezet tegen alle gediplomeerden, dat de afgelopen 12 maanden naar een bepaalde stad is getrokken. Van alle IT’ers die van baan veranderde trok 7 procent naar de hoofdstad, terwijl dit gemiddeld over alle beroepsgroepen slechts 1 procent was.

Doordat Amsterdam een hotspot is voor multinationals en een bloeiende startupscene heeft, is er een groeiende behoefte aan techprofessionals. Dit heeft weer een positief effect op de salariëring van it’ers. Dat bleek eerder dit jaar uit cijfers van Honeypot, dat de loongegevens verzamelde van Nederlandse ontwikkelaars die in 2018 via het banenplatform een baan vonden.

High Tech Campus

Hoewel Eindhoven zich al jaren als de High Tech Campus van Europa profileert, lijkt die boodschap niet besteed aan Europese hoogopgeleiden. Het percentage mensen dat spontaan zegt in Eindhoven wil werken is nihil. Over het aantal buitenlandse IT’ers dat naar Eindhoven zou willen komen bleek het onderzoek zelfs geen uitsluitsel te kunnen geven. In Nederland doet Eindhoven het beter. Uit de grafiek van CA-ICT blijkt dat van alle IT’ers die van baan veranderde, 3 procent naar Eindhoven ging.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.