Loopbaan

Carriere
salaris

Gouden tijden voor startende ontwikkelaar

Startsalaris Nederlandse developer boven modaal in 2018.

16 april 2019

Startsalaris Nederlandse developer boven modaal in 2018.

De gemiddelde Nederlandse developer verdient vanaf het begin van zijn carrière boven modaal, met een gemiddeld startsalaris van €36.000 bruto in 2018. Met één jaar werkervaring stijgt dit gemiddeld jaarloon naar ruim 1,2 keer modaal, tot €43.500 gemiddeld. Developers met zes jaar ervaring of meer hebben het hoogste gemiddelde jaarloon in Nederland met €55.000 bruto.

Dat blijkt uit cijfers van Honeypot, dat de loongegevens heeft verzameld van Nederlandse ontwikkelaars die het afgelopen jaar via het banenplatform een baan hebben gevonden. Ongeacht het ervaringsniveau ligt het gemiddelde bruto jaarloon voor softwareontwikkelaars in Nederland op €47.416.

Amsterdam is hotspot

“De vele hoofdkantoren van multinationals en de bloeiende startupscene maken Amsterdam tot een utopia voor developers. Er ontstaat daardoor een groeiende behoefte aan techprofessionals en dat heeft een positief effect op de lonen. Zeker in de eerste fase van een carrière als developer kun je in Nederland grote stappen maken”, stelt Laura Schukkink van Honeypot Nederland.

Loonverschillen tussen ontwikkelaars

Backend engineers zijn de grootverdieners van de Nederlandse developer-community, met een gemiddeld bruto jaarloon van €50.208. Deze ontwikkelaars hebben het hoogste gemiddelde startsalaris met €40.000 bruto per jaar, dat op kan lopen tot gemiddeld €56.250 voor professionals met acht jaar ervaring. Ook de hoogste uitschieter van de dataset zit in deze categorie, met een gemiddeld bruto jaarloon van €75.000 per jaar.

Van de verschillende developer-typen verdienen de full-stack engineers gemiddeld het minst met €46.500 per jaar. Frontend engineers hebben echter het laagste startsalaris. Zij beginnen hun carrière precies modaal met gemiddeld €35.000 bruto per jaar. Met een jaar ervaring stijgt het gemiddelde inkomen echter wel het hardst. Gemiddeld verdienen frontend engineers met 1 tot 2 jaar ervaring €10.000 meer ten opzichte van frontend engineers in het eerste jaar van hun loopbaan,. Dat komt neer op een verschil van zo'n 28 procent.

Salary Survey 2019

Volgende maand worden de resultaten van de Salary Survey 2019, al weer de 20e editie van het jaarlijkse beloningsonderzoek van AG Connect en Berenschot gepresenteerd. Dan zal duidelijk worden of de salarissen voor developpers – maar ook voor andere IT-beroepsgroepen – verder groeien. Daarnaast vragen wij IT’ers of ze denken dat hun salarisverandering marktconform is. Vorig jaar vond bijna 1 op de 3 IT’ers nog dat zij minder dan marktconform verdienden.

 

Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.