Overslaan en naar de inhoud gaan

Italië 'verbiedt' gebruik Google Analytics vanaf oktober

De Italiaanse privacytoezichthouder Garante heeft na onderzoek geconstateerd dat Google Analytics data verzamelt en verstuurt naar datacentra in de VS op een manier die in strijd is met de Europese privacyrichtlijn GDPR (die in Nederland de AVG wordt genoemd). Google heeft 90 dagen de tijd om zijn werkwijze aan te passen, daarna is het gebruik van de analysetools officieel illegaal in Italië. De toezichthouder gaat steekproefsgewijs controleren.
Google Analytics
© Google
Google

Daarmee is de waarschuwing aan het adres van Google tegelijk ook een duidelijk signaal voor Italiaanse website-exploitanten. Zij zijn dus eigenlijk in overtreding door hun gebruik van de analytische diensten van Google voor eigen statistieken of door het Google-aanbod geïntegreerd in eigen diensten aan te bieden.

Google Analytics is een van de meest ingezette tools om het gebruik van eigen websites nauwkeurig onder de loep te nemen. Google heeft zelf aangegeven dat het gereedschap ook niet meer is dat dat. Het is volgens de Amerikaanse aanbieder zeker geen middel voor Google zelf om internetgebruikers te volgen. Het bedrijf publiceerde daarover eerder al een uitgebreid privacydocument. De Europese Commissie is echter niet onder de indruk van deze verklaring. De Oostenrijkse en Franse toezichthouder tikten ook al eerder dit jaar website-exploitanten op de vingers.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in