Overslaan en naar de inhoud gaan

Italiaanse techtaks stuit op ICT-protectionisme Trump

De Italiaanse overheid is van plan om komend jaar nieuwe belastingheffing op tech-bedrijven door te voeren. Dit om alternatieve inkomsten te vinden zodat een geplande BTW-verhoging kan worden vermeden, zo meldt persbureau Reuters. In reactie hierop zou de Amerikaanse president Trump echter dreigen met sancties, omdat hij een techtaks zou zien als oneerlijke discriminatie van Amerikaanse bedrijven.
Donald Trump
© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com
CC BY-SA 2.0 - Flickr.com

Zowel het Italiaanse voornemen voor een eigen techtaks, als ook de Amerikaanse reactie zijn vooralsnog niet officieel. Beide zijn gemeld door het Amerikaanse persbureau Reuters, op basis van ingewijde bronnen binnen de overheden van beide landen. Het nieuwe belastingplan van Italië is gister in het nieuws gekomen en is afkomstig van twee bronnen binnen de coalitiepartijen van het Europese land.

Honderden miljoenen euro's

De in de maak zijnde heffing zou multinationals die webdiensten bieden 3 procent belasting op internettransacties kunnen opleveren. De exacte hoogte zou nog in onderhandeling zijn. De grens voor de Italiaanse taxatie wordt gelegd bij bedrijven die op jaarbasis wereldwijd meer dan 750 miljoen euro omzet boeken en die meer dan 5,5 miljoen euro aan digitale diensten doen in Italië. In totaal moet dit belastingplan het land dan zo'n 600 miljoen euro per jaar opleveren.

In reactie zou de Amerikaanse president Donald Trump nu gaan dreigen met maatregelen door de Verenigde Staten tegen Italië. Dit meldt Reuters weer op basis van een bron binnen de Amerikaanse regering. Trump heeft vandaag een ontmoeting met de Italiaanse president Sergio Mattarella, waar de mogelijkheid van sancties genoemd zou worden.

OESO, Frankrijk en EU

Het belasten van techbedrijven zou volgens Trump oneerlijke discriminatie zijn van Amerikaanse bedrijven, aangezien die vooral worden geraakt door een dergelijke taxatie. Het gaat daarbij in theorie om bedrijven als Facebook, Alphabet-dochter Google, Amazon, Microsoft, Apple en andere tech-giganten die clouddiensten bieden en e-commerce bedrijven. De Amerikaanse president zou in het Italiaanse overleg ook aanstippen dat een belastinggeschil wordt beslecht bij de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, OECD in het Engels).

Afgelopen zomer hebben de Verenigde Staten en Frankrijk een soortgelijke aanvaring gehad. Die twee landen hebben daarbij een deal gesloten waarbij Frankrijk getroffen bedrijven het verschil zal betalen tussen de Franse techtaks en een aankomend heffingsplan van de OESO. Eerder is op EU-niveau gewerkt aan een techtaks, maar die is niet tot wording gekomen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in