Overslaan en naar de inhoud gaan

IT-leveranciers startten 2021 positief, ondanks corona

De IT-sector zal in 2021 groeien met 5% en daarmee uitkomen op het niveau van voor corona. Belangrijke redenen voor die groei zijn de versnelde toename van IT-outsourcing, vraag naar cloud- en securityoplossingen, en vraag naar bedrijfsapplicaties. Dat zeggen sectoranalisten van de Rabobank op basis van verschillende onderzoeken, onder andere van de DHPA.
remote office
© CC0 - Unsplash.com
CC0 - Unsplash.com

De groeiverwachting is wel nog onder voorbehoud van het verdere verloop van de steunmaatregelen. “De alsmaar oplopende schulden hangen als een donkere wolk boven onze economie. Eventuele negatieve gevolgen hiervan, bijvoorbeeld een mogelijke toename van faillissementen, kunnen ook de ICT-sector raken”, schrijft de Rabobank.

Sectormanager Mark van Kampen vult aan: "Veel bedrijven hangen nu nog aan het infuus van de overheid. Die regelingen lopen tot 1 juni. De vraag is wat er dan gebeurt. Of het impact heeft, hangt voor IT-bedrijven erg af van in welke eindmarkt ze opereren."

Verdienmodel en bedrijfskosten

Waar de groei vandaan komt, verschilt per deelsector. ICT-bedrijven die werken met een verdienmodel op basis van contracten leunden tijdens de crisis op bestaande klanten en profiteerden van extra vraag naar producten en diensten. Van Kampen spreekt dagelijks twee tot drie IT-ondernemers en zegt dat voor deze bedrijven de extra vraag vooral kwam door het thuiswerken. "Infrastructuurdienstverleners kregen veel adviesvragen over bijvoorbeeld het inrichten van een infrastructuur voor het faciliteren van thuiswerken."

Bij softwarebedrijven, die ook vaak werken met vaste contracten, stond de groei juist stil. Omdat er wel al was geïnvesteerd in groei, was bijsturing noodzakelijk. "De investeringen op het gebied van marketing en sales zijn vaak teruggedraaid. Investeringen in producten gaan door, bedrijven blijven doorontwikkelen zodat ze met nieuwe modules op de markt kunnen blijven komen."

De grootste impact was er bij ICT-dienstverleners die werken op uurtarief. Zij hebben te maken met medewerkers die (tijdelijk) niet inzetbaar zijn.

Positief effect door corona

Inmiddels zijn ICT-ondernemers een stuk positiever over de verwachtingen dan in de zomer van 2020. Recent onderzoek laat zien dat het sentiment beter is. Zo'n 20% van de ondernemers verwacht geen negatieve invloed van corona op de omzet, 40% verwacht zelfs een positief effect. In de zomer van 2020 waren de percentages respectievelijk nog 39% en 10%.

ICT-ondernemers zien inmiddels het tekort aan gekwalificeerd personeel als een van de grootste groeibelemmeringen. “ICT-bedrijven moeten creatief en vindingrijk zijn om het juiste personeel aan zich te binden. We zien op dit gebied bijvoorbeeld ook steeds meer samenwerkingen tussen ICT-bedrijven en onderwijsinstellingen ontstaan.”

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in