Management

Software-ontwikkeling
Hugo de Jonge

IT-complexiteit bezorgt Omgevingswet weer uitstel

Meer oefening met nieuwe IT-systemen nodig.

Hugo de Jonge © Rijksoverheid,  Martijn Beekman
2 februari 2022

Meer oefening met nieuwe IT-systemen nodig.

De invoering van de Omgevingswet is opnieuw uitgesteld. Met deze nieuwe wet moet het voor burgers en bedrijven eenvoudiger worden om vergunningen aan te vragen voor nieuwe woningen, wegen en fietspaden. Daartoe is een nieuw ICT-systeem ontwikkeld, maar er is meer tijd nodig om daarmee te oefenen, stelt minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening in een brief aan de Tweede Kamer.

Bijna alle gemeenten, provincies en waterschappen zijn inmiddels op het nieuwe systeem aangesloten, stelt De Jonge in zijn brief. Er wordt dan ook al veel geoefend met het nieuwe systeem en de vergunningverlening functioneert goed. "We zien echter bij de zogeheten planketen waar gemeenten, provincies en waterschappen met plansoftware nieuwe omgevingsplannen kunnen publiceren, dat er verschillende onzekerheden zijn."

Daarom is er meer tijd nodig om goed te oefenen met de digitale systemen, aldus De Jonge. Bijkomend probleem is dat oefenen nu nog niet mogelijk is met alle systemen, geeft de bewindsman aan. "Omdat ik de Omgevingswet op een verantwoorde manier wil invoeren, zal ik niet vasthouden aan de invoeringsdatum van 1 juli 2022." In de komende weken moet duidelijk worden of de Omgevingswet dit jaar nog - op 1 oktober 2022 - wordt ingevoerd, of dat dit op 1 januari 2023 wordt.

Steeds meer vertraging

De invoering van de Omgevingswet is al meerdere keren uitgesteld. Eerder waren kritieke onderdelen van het systeem nog niet af of waren ze nog onvoldoende getest. Ook vonden testgebruikers eerder dat de werking veel te ingewikkeld was.

Ook over de deadline van 1 juli 2022 - die nu dus definitief niet gehaald wordt - bestonden al langer twijfels. In juni vorig jaar zaten er nog tientallen fouten in de software, waardoor het toen al niet zeker was of deze deadline wel gehaald kon worden.

1
Reacties
Guus Brugman 02 februari 2022 14:55

Oh jee, weer een IT-project waar deze minister bij betrokken is. Het IT-project bij zijn vorige ministerie VWS is nog steeds een groot niet werkend probleem.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.