Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Nog tientallen fouten in software Omgevingswet’

De invoering van de Omgevingswet is onlangs vanwege ICT-problemen opnieuw uitgesteld, maar het is onzeker of de nieuwe deadline van juli 2022 wel gehaald. Er zitten namelijk nog tientallen fouten in de software, blijkt uit antwoorden op Kamervragen van VVD-Kamerlid Queeny Rajkowski. Ook moeten belangrijke functionaliteiten nog worden opgeleverd.
Kajsa Ollongren
© Rijksoverheid
Rijksoverheid

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Kajsa Ollongren beantwoordde een flinke lijst vragen van Rajkowski. Dat kritische Kamerlid vreest momenteel vooral dat de ‘onwerkbare megawet’ mogelijk een nieuwe bouwcrisis zal veroorzaken. Ollongren kon in haar antwoorden niet alle zorgen wegnemen, maar stelt wel dat de software van de Omgevingswet ‘steeds beter werkt’.

In de meest recente testronde werden door leveranciers en overheden in totaal 77 bevindingen gedaan, waarvan 62 ‘verstoringen’ zijn en 15 ‘wensen’, zo meldt de minister. Bij afronding van de testronde medio april waren van de bevindingen er 32 afgehandeld, 38 nog in behandeling en 7 vervallen. Uit de testen bleek ook dat er verbetering nodig is in de al gebouwde onderdelen, met name in de raadpleegbaarheid van besluiten.

Nieuwe functionaliteiten 

Een andere belangrijke vraag is hoe de oplevering van een aantal functionaliteiten gaat uitpakken die nu nog altijd niet zijn gerealiseerd. Deze functies worden met name aan de software van de planketen toegevoegd. In de planketen worden de omgevingsbesluiten gemaakt. Het gaat om functionaliteiten zoals de afwijkvergunning en de downloadfunctie voor omgevingsdocumenten.

Daar bovenop komt nog een uitdaging: het laten aansluiten van alle organisaties op de landelijke voorziening van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). “Inmiddels is het aantal overheden dat nog niet is aangemeld voor de koppeling voor vergunningen en meldingen gedaald naar 17 organisaties. Deze informatie komt beschikbaar via de aansluitmonitor”, schrijft Ollongren.

Stabiliteit software verbeterd

De minister schrijft daarnaast dat de stabiliteit van de ontwikkelde software in vergelijking met de vorige testronde is verbeterd. De performanceproblemen zijn afgenomen.Er moeten samenvattend de komende maanden nog stappen gezet worden om tot een goed werkende landelijke voorziening en werkend DSO-stelsel te komen. In drie van de vier DSO-ketens (vergunningen, samenwerking, vragenbomen) is het beeld in het algemeen positief. In de planketen zijn nog stappen te zetten.”

Op de vraag of het klopt dat grote gemeenten bezorgd zijn over de overstap naar de omgevingswet, reageert Ollongren bevestigend. In de gesprekken met de gemeenten bleek volgens haar dat tijdelijke alternatieve maatregelen continuïteit kunnen bieden, waardoor planvorming niet stil komt te vallen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in