Management

Software-ontwikkeling
ollongren

‘Nog tientallen fouten in software Omgevingswet’

17 organisaties niet aangesloten.

Kajsa Ollongren © Rijksoverheid
10 juni 2021

17 organisaties niet aangesloten.

De invoering van de Omgevingswet is onlangs vanwege ICT-problemen opnieuw uitgesteld, maar het is onzeker of de nieuwe deadline van juli 2022 wel gehaald. Er zitten namelijk nog tientallen fouten in de software, blijkt uit antwoorden op Kamervragen van VVD-Kamerlid Queeny Rajkowski. Ook moeten belangrijke functionaliteiten nog worden opgeleverd.

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Kajsa Ollongren beantwoordde een flinke lijst vragen van Rajkowski. Dat kritische Kamerlid vreest momenteel vooral dat de ‘onwerkbare megawet’ mogelijk een nieuwe bouwcrisis zal veroorzaken. Ollongren kon in haar antwoorden niet alle zorgen wegnemen, maar stelt wel dat de software van de Omgevingswet ‘steeds beter werkt’.

In de meest recente testronde werden door leveranciers en overheden in totaal 77 bevindingen gedaan, waarvan 62 ‘verstoringen’ zijn en 15 ‘wensen’, zo meldt de minister. Bij afronding van de testronde medio april waren van de bevindingen er 32 afgehandeld, 38 nog in behandeling en 7 vervallen. Uit de testen bleek ook dat er verbetering nodig is in de al gebouwde onderdelen, met name in de raadpleegbaarheid van besluiten.

Nieuwe functionaliteiten 

Een andere belangrijke vraag is hoe de oplevering van een aantal functionaliteiten gaat uitpakken die nu nog altijd niet zijn gerealiseerd. Deze functies worden met name aan de software van de planketen toegevoegd. In de planketen worden de omgevingsbesluiten gemaakt. Het gaat om functionaliteiten zoals de afwijkvergunning en de downloadfunctie voor omgevingsdocumenten.

Daar bovenop komt nog een uitdaging: het laten aansluiten van alle organisaties op de landelijke voorziening van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). “Inmiddels is het aantal overheden dat nog niet is aangemeld voor de koppeling voor vergunningen en meldingen gedaald naar 17 organisaties. Deze informatie komt beschikbaar via de aansluitmonitor”, schrijft Ollongren.

Stabiliteit software verbeterd

De minister schrijft daarnaast dat de stabiliteit van de ontwikkelde software in vergelijking met de vorige testronde is verbeterd. De performanceproblemen zijn afgenomen.Er moeten samenvattend de komende maanden nog stappen gezet worden om tot een goed werkende landelijke voorziening en werkend DSO-stelsel te komen. In drie van de vier DSO-ketens (vergunningen, samenwerking, vragenbomen) is het beeld in het algemeen positief. In de planketen zijn nog stappen te zetten.”

Op de vraag of het klopt dat grote gemeenten bezorgd zijn over de overstap naar de omgevingswet, reageert Ollongren bevestigend. In de gesprekken met de gemeenten bleek volgens haar dat tijdelijke alternatieve maatregelen continuïteit kunnen bieden, waardoor planvorming niet stil komt te vallen.

Lees meer over
1
Reacties
WillemV 11 juni 2021 11:58

er zit ook een fout in de eerste zin. maar ik neem aan dat dit bericht te vroeg geplaatst is en dat het 4-ogen principe voor vanmiddag op de planning staat.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.