Overslaan en naar de inhoud gaan

IT-beveiligers slaan alarm over groei ransomware-aanvallen

Drie directeuren van Nederlandse IT-beveiligers zeggen in De Volkskrant dat de snelle stijging van het aantal cyberaanvallen met ransomware zich ontwikkelt tot een nationale ramp. Ze suggereren dat de overheid veel adequater moet optreden. Er is veel aandacht voor fysieke veiligheid maar wat de overheden doen op het gebied van digitale veiligheid is te vrijblijvend en vooral veel te traag.
caution malware code
© CC0
CC0

De drie - Job Kuijpers, directeur en oprichter van Eye, Ronald Prins, oprichter van Hunt & Hackett en Pim Takkenberg, directeur cybersecurity bij Northwave - zeggen in de ochtendkrant om te komen in het werk. De oorzaak zit in het feit dat bedrijven over het algemeen erg slecht zijn voorbereid op een hack. Het gaat niet alleen om spraakmakende digitale inbraken bij een aantal grote bedrijven maar juist om een enorme hoeveelheid kleine mkb-bedrijven.

Volgens Piet Kerkhofs, medeoprichter van Eye dat zich vooral op mkb richt, moeten de bedrijven in 90% van de gevallen betalen of alles opnieuw opbouwen. Eenmaal getroffen door ransomware waarbij ook de backups zijn vernietigd, is er weinig wat het beveiligingsbedrijf nog kan doen. Het herstellen van de ict van een bedrijf is kostbaar. Kerkhofs zegt vaak twee tot drie weken bezig te zijn. Bedrijven zijn daarbij slecht verzekerd. Kuijpers verbaast zich erover dat nog geen 5% van de mkb-bedrijven een verzekering heeft tegen IT-beveiligingsincidenten, terwijl ze wel allemaal een brandverzekering hebben. "De kans op een brand is 1 op 8.000. De kans op een hack 1 op 8."

Rol voor de overheid

De drie vinden dat de overheden de sluipende nationale ramp onvoldoende op het netvlies hebben. Organisaties als het Nationaal Cyber Security Center (NCSC) en het Digital Trust Center hebben te weinig mandaat en nauwelijks budget. De drie pleiten voor een actievere houding. Prins vindt dat het NCSC net als in Groot-Brittannië een normenkader moet afdwingen net als het verplichten van het aanbrengen van updates.

Ook zouden de betrokken overheidsdiensten veel meer informatie moeten uitwisselen en delen met andere partijen. Takkenberg: " Ze zien voorbodes van aanvallen, deel die, of haal aanvalsservers uit de lucht. Nu is het afwachten en wachten op klappen." Prins pleit er ook voor om het businessmodel van ransomwaregroepen stuk te maken. "Elke keer als ze Nederland aanvallen, maak je hun infrastructuur kapot. Dat vinden ze irritant en vervolgens gaan ze ergens anders heen."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in