IPv6-doelstelling Amerikaanse overheid lijkt onhaalbaar

19 april 2012
OP 30 september aanstaande moeten openbare websites van de Amerikaanse overheid IPv6 ondersteunen. Met nog vijf maanden te gaan lijkt een groot deel dat niet te gaan halen, omdat hun leveranciers er nog niet klaar voor zijn.

Een onderzoek van het National Institute of Standards and Technology laat zien, dat op dit moment minder dan 1 procent van Amerikaanse overheidswebsites het internetprotocol van de toekomst ondersteunt. 10 van de 1565 domeinen slaagden voor NIST's tests op het gebied van Domain Name Server, e-mail en website, om precies te zijn.

Gebrek aan ondersteuning

De overheidsorganisaties kampen bij de overstap met een gebrek aan ondersteuning bij dienstverleners en leveranciers van netwerkapparatuur, stelt een bij het IPv6-programma betrokken hoofdingenieur tegenover Network World. Het Defense Research and Engineering Network waar deze Ron Broersma voor werkt, is één van de organisaties die IPv6 al wel heeft weten te implementeren.

Maar Broersma kreeg daarbij wel te maken met onvoldoende IPv6-diensten bij de netwerkproviders waar de Amerikaanse overheid een contract mee heeft, verschillen in functionaliteit tussen hardware en software voor de IPv4- en IPv6-deln van het netwerk en gebrek aan ondersteuning van het Dynamic Host Configuration Protocol for IPv6. Ook bestaande beveiligingsproducten schoten tekort op het vlak van IPv6-onderteuning.

Geen sancties

In Nederland staat de overheid ook een transitie naar IPv6 voor. Hier is echt geen dwingende datum geformuleerd; overheden worden geacht IPv6 te implementeren tenzij te kunnen onderbouwen dat dat (nog) niet kan. In de wet die Amerikaanse overheden verplicht om IPv6 op 30 september 2012 geïmplementeerd te hebben, zijn overigens geen sancties opgenomen.

Voor de overstap van de interne netwerken is de Amerikaanse overheidsorganisaties meer tijd gegund. Die hoeven pas op 30 september 2014 klaar te zijn voor IPv6.


Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.