Overslaan en naar de inhoud gaan

iPad-tekenfunctie in macOS Catalina beperkt tot nieuwe Macs

Een van de geroemde nieuwe functies in de nu net uitgekomen macOS-versie Catalina is de mogelijkheid om een iPad te gebruiken als tweede scherm én als tekentablet. Deze functionaliteit blijkt echter niet beschikbaar voor oudere Macs, die Catalina wel kunnen draaien. De zogeheten Sidecar-functie is beperkt tot nieuwere Macs, waarvan de laptops dan het omstreden, stofgevoelige toetsenbord hebben.
MacBook, iPad, tekentablet
© Apple
Apple

Apple heeft in juni dit jaar al een openlijke preview gegeven van Sidecar, en daarmee Mac-gebruikers warm gekregen. Nu met de release van die functie, in de nieuwe Catalina-versie van macOS, uiten reviewers prijzende woorden over Sidecar. The Verge noemt het als één van de pluspunten in Catalina. Alleen blijken de systeemvereisten voor deze macOS-mogelijkheid anders te zijn dan die voor het besturingssysteem zelf. Specifiek: Sidecar vereist een aanmerkelijk modernere Mac dan Catalina.

Lat hoger leggen

De nieuwe versie van het Mac-besturingssysteem draait op Mac-computers vanaf 2012/2013. Het exacte 'beginjaar' is afhankelijk van model en uitvoering, zoals MacBook Air of Pro, waarbij de gewone MacBook pas vanaf de 2015-lichting mee mag doen. Sidecar legt de lat flink hoger, ontdekt The Verge nu. Mac-modellen vanaf 2016 worden genoemd in Apple's documentatie over de mogelijkheid een iPad als tweede scherm of tekentablet te gebruiken. Dat 'beginjaar' betreft dan nog alleen de MacBook en de MacBook Pro.

Voor de Air-laptop en de Mac mini werkt Sidecar vanaf de 2018-lichting. De iMac kan vanaf de lichting van eind 2015 meedoen, maar de iMac Pro is pas in 2017 gekomen. De Mac Pro kan alleen in de nieuwste, dit jaar onthulde, generatie gebruik maken van een iPad als tweede scherm of tekentablet. De functionele vereiste die oudere Macs buitensluit van Sidecar is de aanwezigheid van een Intel-processor vanaf de Skylake-generatie, vermeldt Apple in zijn documentatie.

Er is een app daarvoor

Dit zou liggen aan Intels omarming van HEVC-videocompressie in zijn Skylake-chips en nieuwere processors. Ondertussen biedt een app als Astropad al jaren een eigen videocompressiemethode om iPads te gebruiken als tweede scherm en tekentablet. Astropad werkt zelfs op behoorlijk oude MacBooks: met Core 2 Duo-processors.

Astropad-app

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in