Beheer

Security
Internet of Things

'IoT-makers moeten consumenten vanaf 2024 informeren over aanvallen'

Concept van strengere EU-securityregels voor IoT-makers komt volgende week. 

8 september 2022

Concept van strengere EU-securityregels voor IoT-makers komt volgende week. 

Fabrikanten van IoT-apparatuur (Internet of Things) moeten vanaf 2024 in de Europese Unie voldoen aan strengere cybersecurityregels. Zo moeten ze verplicht certificaten aanvragen waaruit blijkt dat ze voldoen aan basiseisen rondom beveiliging. Daarnaast moeten ze aanvallen gaan melden bij de autoriteiten én bij consumenten. Dat blijkt uit een vertrouwelijk document dat in handen is gekomen van The Financial Times.

Al in 2021 werd duidelijk dat apparaten die met het internet verbonden zijn een eigen plek krijgen onder het CE-keurmerk. Daarmee wordt gegarandeerd dat de apparatuur aan bepaalde eisen op het gebied van security voldoet. Het was tot nu toe echter nog niet duidelijk aan welke eisen IoT-devices dan moeten voldoen.

Daar komt binnenkort verandering in, schrijft de Financial Times. De Britse zakenkrant heeft al inzage gehad in de conceptversie van de toekomstige regels. Dat concept wordt volgende week gepubliceerd. Uit dat document blijkt dus dat fabrikanten certificaten moeten behalen en dat ze een meldplicht krijgen rondom hackaanvallen. Daarnaast moeten ze snel fixes kunnen implementeren, aldus het EU-voorstel.

De regels worden pas in 2024 van kracht. Bedrijven die er dan niet aan voldoen, zouden volgens het voorstel een boete krijgen. Die bedraagt dan maximaal 15 miljoen euro of 2,5% van de wereldwijde omzet die een jaar eerder is behaald.

'Security nu ondermaats'

Het vertrouwelijke document stelt volgens de Financial Times ook dat de beveiliging van IoT-apparatuur nog vaak te wensen overlaat. Zo zou uit onderzoek blijken dat slechts de helft van de IoT-leveranciers adequate maatregelen neemt om zich en hun producten tegen aanvallen te beschermen. Tweederde van de cyberaanvallen zou bovendien via al eerder ontdekte en geopenbaarde gaten verlopen, die nog niet door de fabrikanten zijn gedicht. Hierbij speelt ook de problematiek van support voor IoT-hardware en gebruiksvriendelijkheid van het updateproces.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.