Beheer

Security
IoT security

Het IoT-keurmerk komt er nu echt aan

Voorstel voor eisen CE-keurmerk eind 2021 verwacht.

10 juni 2021

Internet of Things (IoT)-apparaten krijgen in de toekomst een eigen plek onder het CE-keurmerk, zo heeft de Europese Commissie besloten. Aan de hand van dat CE-keurmerk wordt gegarandeerd dat de apparatuur aan bepaalde eisen op het gebied van cybersecurity gaan voldoen. Maar welke eisen dat precies zijn, wordt nog bepaald, vertelt Agentschap Telecom aan AG Connect.

Het aantal apparaten dat met het internet verbonden is, groeit snel. Volgens onderzoek van Techjury groeit het aantal IoT-apparaten wereldwijd dit jaar naar 35 miljard en gaat het in 2030 zelfs om 125 miljard apparaten. Maar op Nederlands en Europees niveau zijn nog geen regels over hoe fabrikanten om moeten gaan met de beveiliging van de apparaten.

“IoT-apparaten helpen met functionaliteit en gemak, dus consumenten adopteren het graag. Maar ze zijn zich onvoldoende bewust van de risico’s”, zegt directeur-hoofdinspecteur Angeline van Dijk van Agentschap Telecom. En de risico’s zijn flink: “Uit onderzoek blijkt dat 57% van de IoT-apparaten kwetsbaar zijn voor medium of high risk-aanvallen.”

CE-keurmerk in de maak

Agentschap Telecom, de toezichthouder op de telecommunicatie- en IT-netwerken in Nederland, pleit daarom al enige tijd voor meer wet- en regelgeving. In 2017 waren zij naar eigen zeggen dan ook de eerste partij in Europa die de Europese Commissie op de mogelijkheden van de Radio Equipment Directive (RED) voor cybersecurity wees.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!