Innovatie & Strategie

Infrastructuur
augmented reality

Inzet augmented reality overtreft verwachtingen

Groei belemmerd door gebrek aan personeel met expertise. 

maintenance © CC0 Creative Commons Theo Hengelmolen
10 september 2018

Groei belemmerd door gebrek aan personeel met expertise. 

De inzet van augmented reality (AR) en virtual reality (VR) staat volop in de belangstelling. De helft van de bedrijven die zich nu nog niet met VR of AR bezig houdt, is van plan dat binnen drie jaar te gaan doen.

Dat blijkt uit onderzoek van Capgemini onder enkele honderden bedrijven. Van de bedrijven die al met AR en VR bezig zijn, zegt 82 procent dat de voordelen aan hun verwachtingen voldoen of deze zelfs overtreffen.

De meest voorkomende toepassing van de technologieën is het leveren van hulp door deskundigen. Maar ook bij het opleiden van nieuwe werknemers bewijst de nieuwe technologie zijn nut.

Augmented reality blijkt in de praktijk beter te werken dan virtual reality, hoewel de implementatie lastiger is. Zo’n 46% van de bedrijven denkt dat AR/VR binnen drie jaar de standaard wordt, terwijl 38% van de bedrijven verwacht dat dit binnen drie tot vijf jaar gebeurt.

Tijdbesparing meest genoemd

Uit het rapport blijkt dat tijdsbesparing het grootste voordeel is van de inzet van AR of VR. Zo zet Airbus bijvoorbeeld VR in om digitale mock-ups te integreren in productie-omgevingen, waardoor monteurs toegang krijgen tot de volledige 3D-modellen van het vliegtuig. Dit verkort de inspectietijd van 3 weken naar 3 dagen. Maar de technologie helpt ook de werkomstandigheden te verbeteren. Ford gebruikt VR om afwijkend gedrag van mensen, dat wordt opgemerkt door lichaamssensoren tijdens de montage, te identificeren en bij te sturen. Dit heeft geresulteerd in 70% minder letsel bij werknemers en 90% minder ergonomische problemen.

Tussen de 29% en 31% van de bedrijven die AR en/of VR gebruiken, gebruiken het voor reparatie en onderhoud, in het bijzonder voor het raadplegen van digitale referentiematerialen (31%), het zoeken naar een expert op afstand (30%), het digitaal bekijken van componenten die fysiek niet zichtbaar zijn (30%) en het stap voor stap instrueren op werkstations (29%). 

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.