Innovatie & Strategie

Privacy
Corona app

Invoering Corona-apps stuit op flinke weerstand

Verschillende apps kunnen straks via privacyveilige standaard in waarschuwingsnetwerk deelnemen.

© CC0 -Pixabay.com geralt
9 april 2020

Verschillende apps kunnen straks via privacyveilige standaard in waarschuwingsnetwerk deelnemen.

Bijna 60 procent van de Nederlanders vindt de 'corona-apps' die het kabinet voor ogen heeft een goed idee. Maar 28 procent moet er niets van hebben.

Dat blijkt uit een enquête onder het opiniepanel van tv- en radioprogramma EenVandaag. Net iets meer dan de helft 55 procent zegt wel iets van de privacy op te willen geven als daarmee de COVID-19-ziekte kan worden ingedamd.

Ongeveer eenzelfde percentage (53 procent) vindt dat de overheid het installeren van een dergelijke app niet mag verplichten.

App waarschuwt bij besmetting

Minister Hugo de Jonge kondigde maandag aan dat het kabinet er over denkt twee apps in te zetten om een overgang naar een normalere situatie dan de huidige "intelligente lockdown" mogelijk te maken. Een zou het makkelijker maken om te constateren of je zelf bent besmet met het virus. De tweede - de meest controversiële - waarschuwt mensen wanneer ze een risico hebben gelopen op besmetting door een recente ontmoeting. Die app houdt bij welke andere smartphones met dezelfde app in de buurt zijn geweest. Als er sprake is van een besmetting krijgen alle andere smartphones met de app die binnen de besmettelijke periode in de buurt zijn geweest, een waarschuwing.

De Jonge stelde dat de apps alleen worden ingezet als de privacy is gewaarborgd. Gisteren voegde hij daar aan toe dat de app alleen zin heeft als minimaal 60 procent van de Nederlanders deze installeert en gebruikt. Hij wil "het liefst" dat dit op vrijwillige basis gebeurt. Maar meer drang of dwang zou nodig kunnen zijn als dat percentage niet zou worden bereikt. Uit de enquête van EenVandaag blijkt dat maar uiterst krap aan de voorwaarden van de minister wordt voldaan. Overigens zou voor het toepassen van dwang eerst wetgeving gemaakt moeten worden.

App is nog niet klaar

Er is nog niets zeker, maar het lijkt er op dat het ministerie kijkt naar de opensource-app TraceTogether die de overheid in Singapore voor dit doel inzet. Ook Duitsland zou deze app willen gaan gebruiken. De app maakt gebruik van Bluetooth om contact te maken met naburige telefoons. Deze wisselen dan een geanonimiseerde identificatiecode uit en slaan deze versleuteld op in het geheugen samen met tijdstip en geschatte afstand. Er vindt geen centrale opslag van de gegevens plaats.

Ook werkt het wetenschappelijk instituut MIT samen met de makers van een app genaamd Private Kit aan het data-uitwisselingsstandaard Safe Paths. Dat moet het mogelijk moet maken dat verschillende apps die aan de SafePath-specificaties voldoen, met een hoge mate van privacybescherming kunnen deelnemen aan zo'n waarschuwingsnetwerk. PrivateKit heeft een app die wat werking betreft veel lijkt op de TraceTogether-app.

Netwerk met andere apps

Het voordeel van Safe Paths is dat wanneer bezoekers uit een land dat voor een andere app heeft gekozen dan Private Kit, maar die wel voldoet aan de Safe Paths-voorwaarden, toch de waarschuwingen ontvangt. Volgens Venturebeat is MIT in gesprek met de makers van verschillende apps, zoals COVID Watch van de Stanford University. Er zouden pilots met PrivateKit op de planning staan in verschillende landen waaronder Spanje, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

 

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
4
Reacties
P.J. Westerhof LL.M MIM 09 april 2020 23:51

"de app alleen zin heeft als minimaal 60 procent van de Nederlanders deze installeert en gebruikt."

Functioneel-technisch is dat helemaal niet haalbaar. En bovendien ook niet indien we kijken naar vergelijkbaar gebruik in het buitenland.
Bij Jinek werd dat ook nog even vlot uitgelegd.

Mr A.F. le Gras 09 april 2020 18:13

Dat een pandemie schade veroorzaakt is onvermijdelijk. Wat nu echter dreigt is een bovenmatige schade die niet zozeer het gevolg is van de pandemie op zich als wel van het ontbreken van elke vorm van reservecapaciteit in ons gezondheidszorg systeem. Niet zo vreemd als je ziekenhuizen en andere instellingen financieel op eigen benen zet, want dan gaan ze hun capaciteit echt wel optimaliseren. Zie bv nog alle discussies over het sluíten van IC capaciteit in 2019 (sic). Maar het gevolg is dat de maatregelen om te voorkomen dat ons zorgstelsel overlopen wordt veel drastischer en dus economisch veel dramatischer uitpakken dan anders nodig was geweest.
Het vreemde hieraan is dat we wél gezorgd hebben voor een grote strategische oliereserve en heel veel reserves hebben ingebouwd in onze watermanagement systemen, maar niet in de gezondheidszorg noch in onze digitale infrastructuur. Het versterkt de gedachte dat kennelijk alleen een ramp ons tot bezinning kan brengen. Vwb de gezondheidszorg zal die bezinning eruit moeten bestaan dat we óf moet ophouden de betrokken instellingen financieel op eigen benen te zetten óf de overheid moeten opdragen zorg te dragen voor gemeenschappelijke reservecapaciteit. Die vraag zal snel op ons afkomen, want geen enkel ziekenhuis kan de inmiddels verdubbelde capaciteit aan IC bedden (blijvend) bekostigen uit de smalle marges die we hen hebben gegeven. Gaan we die capaciteit dan weer afbouwen ? Dan zouden we niets geleerd hebben. Of gaan we nu echt serieus aan de gang met scenario's en strategische reserves. Dat zal kosten met zich meebrengen, maar oliereserves en waterwerken zijn er ook niet voor niets. De eerste les die we nu leren is dat die kosten verbleken bij de schade die we leiden als we in gebreke blijven om zelfs maar een elementair risicomanagement systeem op te tuigen. De tweede les is dat we niet de verkeerde maatregelen moeten nemen, zoals het introduceren van chinese volgsystemen van burgers. Dat komt neer op het plakken van pleisters om te verhullen wat we echt verkeerd hebben gedaan.

JGM van der Zanden 09 april 2020 12:24

200 miljard schade of een kleine inbreuk in de privacy?
Nou ik zou het wel weten!
Waar is het gezonde verstand gebleven?

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.