Overslaan en naar de inhoud gaan

Interpol: cybercriminelen arresteren is vechten tegen de bierkaai

Zolang er enorme bedragen verdiend kunnen worden met cybercriminaliteit is het arresteren van criminelen als vechten tegen de bierkaai. The Register sprak met een bezorgde Interpol-directeur over de laatste ontwikkelingen.
hacker
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

Interpol-directeur Doug Witschi, verantwoordelijk voor het bestrijden van cybercriminaliteit, vertelt aan The Register over de successen die het delen van dreigingsinformatie hebben opgeleverd.

Met onder meer het Gateway-project van de internationale politie-organisatie moeten steeds beter gefinancierde, gerichte aanvallen worden voorkomen. "Maar we zullen ons niet uit dit probleem kunnen redden", zegt Witschi tegen The Register. "We moeten nog meer als wereldwijde gemeenschap samenwerken. En Gateway is een stap in die richting."

Gateway

Via Gateway delen securitybedrijven uit de particuliere sector, zoals Fortinet, Palo Alto Networks, Trend Micro, Kaspersky Lab en anderen, informatie met Interpol-lidstaten over cybercriminaliteit. "Cybercriminaliteit is een wereldwijde dreiging, in tegenstelling tot de transnationale georganiseerde misdaad", aldus Witschi.

“Als een bende drugs en drugsgeld de grens van twee landen over stuurt, kunnen lokale agenten samenwerken om de daders op te pakken. Dat geldt ook voor uitleveren en vervolgen." Maar cybercriminaliteit is wereldwijd, voegt Witschi eraan toe. "Ik zie geen enkele natie die cybercriminelen kan stoppen. Bedenk je dat 13 procent van de landen geen wetgeving heeft, laat staan ​​​​beleid, rond cybercriminaliteit."

Budget te krap

Politiekorpsen hebben volgens Witschi bovendien doorgaans niet het budget om cybersecurity- en andere technische specialisten in te huren om cybercriminaliteit te bestrijden. “Je hebt zelfs een kamer vol met deze mensen nodig, of het nu gaat om DDoS of BEC- of ransomware-aanvallen of phishing. Ik zou deze mensen graag in mijn teams hier bij Interpol willen hebben, maar het probleem is dat ik ze over het algemeen niet kan betalen.”

Volgens Witschi geeft het Gateway-project Interpol veel meer capaciteit en mogelijkheden om wereldwijd zaken voor elkaar te krijgen. Aankomende zomer gaat Interpol een ‘cybergolf’ operatie leiden in dertig Afrikaanse landen. De gecoördineerde inspanningen, waarbij alle Gateway-partners betrokken zijn om dreigingsinformatie met elkaar te delen, is gericht op investeren in technische middelen, maar ook op het identificeren van bedreigingen en hulp aan lokale politie.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in