Innovatie & Strategie

Infrastructuur
hybride werken

Internetverkeer Nederland terug op niveau vóór corona

Groei van internetverkeer zakt terug naar 'het oude normaal'.

© Rackspace
24 januari 2022

Groei van internetverkeer zakt terug naar 'het oude normaal'.

De 2020-piek in de groei van het Nederlandse internetverkeer is in 2021 weer wat ingezakt. Afgelopen jaar is de groei van het internetverkeer voor Nederland uitgekomen op 18% wat flink minder is dan de enorme toename van 35% tijdens het eerste coronajaar 2020. De groei van het internetverkeer lijkt weer de proporties te hebben van het oude normaal van voor de pandemie, meldt internetknooppunt AMS-IX nu.

In totaal is in het tweede coronajaar 26,85 Exabyte aan data verwerkt door de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX). Dat is een stijging van 18% ten opzichte van 2020. Daarmee is de groei weer bijna op het niveau dat normaal was voordat de coronapandemie Nederland bereikte. In 2019 bedroeg de groei van het internetverkeer in ons land 17%.

Ineens telewerken (en meer)

In het eerste coronajaar voor Nederland piekte de groei van het internetverkeer naar 35%. Bedrijven, organisaties, werknemers, consumenten en burgers zijn door maatregelen zoals lockdowns gebracht tot internetgedreven leven en werk. Dit omvat onder meer telewerken, boodschappen bestellen en thuis-entertainment. Dit effect van de pandemie lijkt daarmee afgelopen jaar slechts beperkt merkbaar te zijn.

AMS-IX meldt dat de in 2021 gemeten kleinere groei van het internetverkeer vooral lijkt te komen door stijgend verbruik van internetdiensten, zoals opslag in de cloud, nieuwe games en nieuwe streamingdiensten. CEO Peter van Burgel spreekt van de voortzettende digitalisering. “Mensen blijven appen, gamen en Netflixen en dat zal de komende jaren niet minder worden."

Hij uit dan ook de verwachting dat het internetverkeer de komende jaren rond de 20% per jaar blijft groeien. "Wij zijn continue bezig met het optimaliseren en uitbreiden van ons platform zodat we deze groei kunnen faciliteren.” In november heeft het internetknooppunt er nog een nieuwe mijlpaal bereikt met het behalen van een piekverkeer van 10 Tbps (Terabit per seconde). Dat hoogtepunt is bereikt met een nagenoeg gelijk gebleven aantal aangesloten netwerken in Amsterdam; van iets meer dan 880 netwerken.

Effect reisbeperkingen

Verder meldt AMS-IX nu dat ook het verkeer op de Global Roaming Exchange (platform voor uitwisseling van mobiel dataverkeer tussen netwerken die buitenlandse gebruikers bedienen) terug is op het oude niveau van vóór de pandemie. In heel 2020 en in het begin 2021 is het verkeer op dat GRX-platform ingezakt door de reisbeperkingen die toen golden. Sinds afgelopen zomer is dat niet meer aan de orde en is het GRX-verkeer dan ook met 80% gestegen. Afgelopen jaar piekte dat verkeer op "maar liefst 205,9 GBps", laat AMS-IX weten.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.