Overslaan en naar de inhoud gaan

Intern onderzoek bij Fox-IT en schorsing directieleden

Drie van de vijf directieleden van Fox-IT zijn onlangs geschorst, weet het Financieele Dagblad te onthullen. Op de site van het securitybedrijf zelf wordt hier nog geen gewag van gemaakt en de bewuste topmannen prijken nog op de directiepagina. Het gaat om de CEO, de COO en de directeur van de aparte cryptografiedivisie die informatiebeveiliging levert aan onder meer de Nederlandse overheid.
Fox-IT icon
© Fox-IT
Fox-IT

Fox-IT, wat sinds 2015 in Britse handen is, heeft intern een lopend onderzoek wat te maken heeft met de schorsing van drie directeuren, zo weet het Financieele Dagblad (FD) te onthullen. Inmiddels zijn daar ook al Kamervragen over gesteld, want voor beveiliging en staatsgeheimen vertrouwt de Nederlandse overheid op Fox-IT. De overname door de Britse branchegenoot NCC Group heeft vijf jaar terug dan ook tot zorgen geleid. Onder meer de militaire inlichtingendienst (MIVD) heeft zich toen hierin gemengd; voor meer bedrijfszeggenschap voor Nederland.

Belangrijke bijdragen

Het is niet bekend of overheidszorgen nu een rol spelen bij de schorsing van drie directieleden en het daarmee verband houdende onderzoek. Dat onderzoek loopt nog en alledrie de topmannen prijken nog gewoon op de directiepagina van Fox-IT. Het betreft algemeen directeur Erik Ploegmakers, chief operating officer (COO) Jeremy Butcher en crypto-directeur Jurgen Delfos.

Eerstgenoemde topman staat sinds maart 2018 aan het roer bij Fox-IT, waar hij in 2006 als forensisch onderzoeker is begonnen. Tussentijds heeft hij nog op securitygebied gewerkt bij DearBytes, PwC en KPN. Butcher is sinds 2000 in dienst bij Fox-IT en heeft volgens het bedrijf "aan alle belangrijke producten bijgedragen". In zijn recente carrière bij Fox-IT was hij ook zeven jaar lang werkzaam bij de High Assurance groep. Daar ontwikkelt het Nederlandse securitybedrijf software- en hardwaresecurityproducten "voor de meest gevoelige sectoren", aldus zijn bio bij Fox-IT.

Cryptotechnologie Philips

Soortgelijk gevoelig en kritiek werk wordt door het Nederlandse bedrijf verricht in de bedrijfsdivisie Fox Crypto, wat valt onder de nu geschorste topman Delfos. Hij is een relatieve nieuwkomer bij Fox-IT; daar sinds oktober 2018 in dienst met een loopbaan die ook Exact Software, Centric, SIMgroep en Carerix omvat. Begin deze eeuw heeft Fox-IT 'unieke cryptotechnologie van Philips' overgenomen waarmee het toen de markt voor bescherming van staatsgeheimen heeft betreden. Recent heeft de Volkskrant weten te onthullen dat Philips eind jaren '70 de MIVD heeft geholpen met een cryptokraak om andere landen af te kunnen luisteren.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in