Management

Security
Fox-IT

Intern onderzoek bij Fox-IT en schorsing directieleden

Nederlandse securityspecialist van Brits bedrijf doet intern onderzoek, in verband met schorsing 3 directeuren.

© Fox-IT
20 mei 2020

Nederlandse securityspecialist van Brits bedrijf doet intern onderzoek, in verband met schorsing 3 directeuren.

Drie van de vijf directieleden van Fox-IT zijn onlangs geschorst, weet het Financieele Dagblad te onthullen. Op de site van het securitybedrijf zelf wordt hier nog geen gewag van gemaakt en de bewuste topmannen prijken nog op de directiepagina. Het gaat om de CEO, de COO en de directeur van de aparte cryptografiedivisie die informatiebeveiliging levert aan onder meer de Nederlandse overheid.

Fox-IT, wat sinds 2015 in Britse handen is, heeft intern een lopend onderzoek wat te maken heeft met de schorsing van drie directeuren, zo weet het Financieele Dagblad (FD) te onthullen. Inmiddels zijn daar ook al Kamervragen over gesteld, want voor beveiliging en staatsgeheimen vertrouwt de Nederlandse overheid op Fox-IT. De overname door de Britse branchegenoot NCC Group heeft vijf jaar terug dan ook tot zorgen geleid. Onder meer de militaire inlichtingendienst (MIVD) heeft zich toen hierin gemengd; voor meer bedrijfszeggenschap voor Nederland.

Belangrijke bijdragen

Het is niet bekend of overheidszorgen nu een rol spelen bij de schorsing van drie directieleden en het daarmee verband houdende onderzoek. Dat onderzoek loopt nog en alledrie de topmannen prijken nog gewoon op de directiepagina van Fox-IT. Het betreft algemeen directeur Erik Ploegmakers, chief operating officer (COO) Jeremy Butcher en crypto-directeur Jurgen Delfos.

Eerstgenoemde topman staat sinds maart 2018 aan het roer bij Fox-IT, waar hij in 2006 als forensisch onderzoeker is begonnen. Tussentijds heeft hij nog op securitygebied gewerkt bij DearBytes, PwC en KPN. Butcher is sinds 2000 in dienst bij Fox-IT en heeft volgens het bedrijf "aan alle belangrijke producten bijgedragen". In zijn recente carrière bij Fox-IT was hij ook zeven jaar lang werkzaam bij de High Assurance groep. Daar ontwikkelt het Nederlandse securitybedrijf software- en hardwaresecurityproducten "voor de meest gevoelige sectoren", aldus zijn bio bij Fox-IT.

Cryptotechnologie Philips

Soortgelijk gevoelig en kritiek werk wordt door het Nederlandse bedrijf verricht in de bedrijfsdivisie Fox Crypto, wat valt onder de nu geschorste topman Delfos. Hij is een relatieve nieuwkomer bij Fox-IT; daar sinds oktober 2018 in dienst met een loopbaan die ook Exact Software, Centric, SIMgroep en Carerix omvat. Begin deze eeuw heeft Fox-IT 'unieke cryptotechnologie van Philips' overgenomen waarmee het toen de markt voor bescherming van staatsgeheimen heeft betreden. Recent heeft de Volkskrant weten te onthullen dat Philips eind jaren '70 de MIVD heeft geholpen met een cryptokraak om andere landen af te kunnen luisteren.

Lees meer over Management OP AG Intelligence
2
Reacties
Atilla Vigh 22 mei 2020 12:33

En welke rol heeft Ronald Prins in deze gehad. Naar wat ik lees op het internet, heeft hij het bedrijf eind 2017 verlaten. De Britten hebben het bedrijf in 2015 overgenomen. Tijdslijnen zijn wel relevant in deze. Wie deed wat en waarom?

Jan de Vos 20 mei 2020 18:08

Deze heren hebben geprobeerd om fox te kopen van de Engelsen. Krijgen nu de deksel op de neus, vreemd.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.