Innovatie & Strategie

Security
chip

'Philips hielp Nederlandse spionnendienst met cryptokraak'

Nederland luisterde jarenlang landen af dankzij superchip, onthult de Volkskrant nu.

© CC BY 2.0 - Flickr frankieleon
20 februari 2020

Nederland luisterde jarenlang landen af dankzij superchip, onthult de Volkskrant nu.

De voorloper van militaire inlichtingendienst MIVD heeft eind jaren '70 een cryptokrakende superchip ontwikkeld, met hulp van Philips, weet de Volkskrant te onthullen. Het Nederlandse elektronicabedrijf had samen met het Duitse Siemens een telexmachine voor beveiligde communicatie gemaakt. Deze Aroflex werd gebruikt door Navo-landen, maar een commerciële variant van het apparaat is ook ontwikkeld. Laatstgenoemde is gekraakt voor het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Marine Inlichtingendienst (Marid).

De oorspronkelijke telexmachine (T1000) is een product van Siemens. Voor beveiligde communicatie heeft Philips toen een encryptiemodule ontwikkeld, waarmee de CA-uitvoering (Cryptographical Application) is ontstaan. De commerciële variant (T1000CA) van de Aroflex was voorzien van wat minder sterke cryptografie voor de beveiligde communicatie tussen de telexmachines.

1,5 maand kraaktijd

Toch was de versleuteling van de uitgewisselde informatie dermate krachtig dat aftappen niet echt effectief was. De krachtigste computers uit die tijd zouden minstens anderhalve maand continue moeten rekenen om de versleuteling van de T1000CA te kraken, schrijft de Volkskrant. Die kraaktijd was te lang om nuttige inlichtingen uit onderschepte communicatie te halen.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken en MIVD-voorloper Marid wilden de versleuteling kraken voordat het commerciële apparaat op de markt kwam. Daarmee zou de Aroflex namelijk ook beschikbaar zijn voor landen die geen bondgenoten in de Navo zijn. Een speciaal ingenieursteam heeft op een streng beveiligde locatie van de Marid op het marineterrein in Amsterdam zich op deze kraakklus gestort. Daarbij heeft Philips hulp verleend, aldus de Volkskrant.

2.500 keer sneller

De krakers van de inlichtingendienst hebben gewerkt aan een manier om de benodigde rekenkracht enorm te versnellen: wel 2.500 keer. Daarvoor is een speciale chip ontworpen, maar die moest vervolgens wel getest worden. Daarvoor waren simulatoren nodig die Marid niet had, maar Philips wel. De ontwikkelde microchip voor het kraken van de T1000CA telexmachine is vanaf 1978 getest bij Philips. Begin 1979 was de kraakchip klaar, waarna die in een nieuwe chipfabriek van Philips te Nijmegen werd geproduceerd.

De T1000CA is daarna aan diverse landen verkocht, waaronder Iran, Egypte en Saoedi-Arabië. Nederland kon de beveiligde communicatie van die landen dus onderscheppen én ontcijferen. De zelfontwikkelde kraakchip voor het veilig geachte telexapparaat is door Nederland ook verkocht aan de Amerikaanse inlichtingendienst NSA en aan de Duitse geheime dienst, weet de Volkskrant te melden. Hiermee konden dus Nederland plus bondgenoten de Verenigde Staten en Duitsland de beveiligde communicatie van vele regeringen wereldwijd effectief afluisteren.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
1
Reacties
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.