Overslaan en naar de inhoud gaan

Intel zoekt zijn toekomst in 5G

Chipproducent Intel is de opkomst van smartphones misgelopen, maar is vastberaden om voet aan de grond te krijgen op de ontluikende mobiele markt van 5G. De x86-processorreus gaat daarbij verder dan zijn 5G-modemchips voor smartphones, waarbij het fikse concurrentie ondervind van ARM-chipproducent Qualcomm en ook iPhone-maker Apple. Intel wil dieper de 5G-infrastructuur in gaan.
5G
© Intel
Intel

Intel showt op de 2019-editie van het Mobile World Congress (MWC) producten plus partnerships voor zijn ambities op het gebied van 5G. De fabrikant heeft zijn zinnen gezet op fundamentele posities in 5G-apparatuur, uiteenlopend van modemchips in IoT-devices (Internet of Things) via 5G-conncectiviteit in lokale telecom-gateways tot zelfs processors in back-end telecomsystemen.

Investeren in ambities

Intel, wat vooral bekend is om zijn x86-processors die de markten voor pc's en servers domineren, heeft de afgelopen jaren miljarden geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling van 5G-netwerktechnologie. Zo heeft het bedrijf in 2011 al modemchipmaker Infineon ingelijfd, op basis waarvan het de mobiele modemchips in Apple's iPhones levert. Terwijl er op dat speficieke gebied stevige concurrentie is van Qualcomm, ziet Intel zich ook geconfronteerd met plannen van Apple om meer eigen chips te ontwerpen.

Naast de ARM-processors die Apple al heeft ontwikkeld omvat dit ook modemchips die het nu nog betrekt van Qualcomm en Intel. Bovendien gelden er op dit terrein lagere marges dan laatstgenoemde gewend is van zijn dominante positie in pc- en serverprocessors, merkt persbureau Reuters op. De recent benoemde CEO Bob Swan ziet Intels toekomst in 5G veel verder reiken dan slechts modemchips voor smartphones.

Auto's, industrie en telecom

Zo wil de chipmaker hofleverancier worden voor autofabrikanten om die wagens connected en eventueel smart(er) te maken. Maar ook het online brengen van industriële apparatuur staat op de planning. Daarnaast wil Intel zelfs doordringen in de telecomwereld van back-end netwerkapparatuur. Voor laatstgenoemde 5G-groeimarkt biedt Intel programmeerbare chips, dankzij zijn miljardenovername van Altera in 2016. Dat was toen Intels grootste overname ooit.

Naast de Altera-chips wil Intel ook zijn reguliere x86-processorarchitectuur naar de ontluikende 5G-markt brengen. Voor zijn back-end telecomambities heeft het bedrijf nu deals gesloten met Ericsson en ZTE Corp. Die twee fabrikanten van telecomapparatuur gaan de 10 nanometer Snow Ridge-chips van de chipmaker gebruiken in hun productlijnen van 5G-basisstations. De Intel-SoC's (System-on-a-Chip) doen daarbij dienst naast custom chips van de telecomfabrikanten.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in