Overslaan en naar de inhoud gaan

Intel zet vaart achter energiezuinige processoren

Op de Consumer Electronics Show (CES), die deze week in Las Vegas wordt gehouden, presenteerde Intel onder andere de Atom Z2580, eerder bekend onder de codenaam Clover Trail+. Deze dualcorechip beschikt naast de dubbel uitgevoerde CPU ook over 2 grafische processors (GPU’s). Elke CPU-core kan dankzij hyperthreading 2 instructiereeksen tegelijk uitvoeren.
Business
Shutterstock
Shutterstock

De Z2580 verdubbelt volgens Kirk Skaugen, general manager van Intels PC Client Group, de prestaties van zijn voorganger Atom Z2460. De nieuwe processor is bedoeld voor smartphones in het middensegment en aan de bovenkant van de markt en zou een concurrerend energieverbruik bieden.

Referentieplatform voor goedkope smartphones

Intel stelde daarnaast een energiezuinige Atomprocessor (codenaam Lexington) en een bijbehorend referentie-ontwerp voor goedkope smartphones in het vooruitzicht. Marktanalisten voorspellen dat dit segment in 2015 goed is voor zo’n 500 miljoen toestellen. Het eerste model dat Intel voor dit platform uitbrengt is de Atom Z2420, die net als zijn krachtiger broertje beschikt over hyperthreading en een kloksnelheid heeft van maximaal 1,2 GHz. De processor ondersteunt 2 camera’s en kan in ‘burst-modus’ binnen 1 seconde een serie van 7 foto’s met 5 megapixelresolutie verwerken.

Atom met 4 cores voor tablets in aantocht

Op de routekaart staat verder de eerste Atomprocessor met 4 cores. Deze ‘system on chip’ (SoC) met de codenaam Bay Trail zal worden gefabriceerd in 22 nanometer en moet voor het ‘cadeauseizoen’ van eind dit jaar beschikbaar komen. Volgens Intel wordt het de krachtigste Atomchip tot dusver, met prestaties die dubbel zo hoog zijn als van de huidige tabletprocessor Z2760.

Over die Z2760 zei Mike Bell, general manager van Intels Mobile and Comunications Group, dat inmiddels een breed scala aan tablets met Windows 8 op de winkelschappen ligt. Fabrikanten duie de Z2760 toepassen zijn onder meer Acer, Asus, Dell, Fujitsu, HP, Lenovo, LG en Samsung.

Een Engelstalig persbericht met alle aankondigingen van Intel op de CES is hier te vinden.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in