Innovatie & Strategie

Infrastructuur
Intel Alder Lake-CPU

Intel voert prijsverhogingen door, voor sommige CPU's

Oudere Intel-processors nu duurder dan nieuwste. Tot de volgende prijsronde?

© Intel
3 januari 2023

Oudere Intel-processors nu duurder dan nieuwste. Tot de volgende prijsronde?

Intel begint het nieuwe jaar met een ronde prijsverhogingen van wel 10% voor sommige van zijn oudere processors. Het gaat om Core-chips van de twaalfde generatie (codenaam Alder Lake), die nu duurder kunnen zijn dan de snellere opvolgers van de dertiende generatie (Raptor Lake). Speculaties over meer prijsverhogingen doen al de ronde.

Het opkrikken van de prijzen kan afhankelijk van het CPU-model uitkomen op meerdere tientjes per processor. Intel heeft dit stilletjes doorgevoerd, merkt Toms Hardware op. De hogere prijzen zijn namelijk gepubliceerd op Intels online database Ark maar niet wereldkundig gemaakt middels een persbericht of channel-aankondiging.

Al tijdje in aantocht

Technieuwssite Toms Hardware verwijst naar aankondigingen van Intel in de loop van vorig jaar waarin de grote processorproducent al sprak over prijsverhogingen. Die lijken nu dus echt te zijn ingezet, te beginnen met de voorgaande Core-generatie. Intel heeft in zijn meest recente kwartaal weer tegenvallende financiële resultaten geboekt. Het is daarmee wel weer winstgevend geworden, maar het herstel verloopt volgens AnandTech moeizaam.

Opvallend nu is dat Intel dus niet zijn nieuwste processors duurder maakt. Mogelijk wil het daarmee laptop- en pc-fabrikanten stimuleren om af te stappen van de relatief oudere chips. In de regel komen Intels nieuwste processors eerst uit in luxere, duurdere computers. Daar maken pc-leveranciers dan weer relatief wat meer marge op.

Reactie AMD en pc-makers?

De nu doorgevoerde prijsverhogingen voor twaalfde generatie Intel-CPU's betreft bijna de volle breedte van het productaanbod. Van instapprocessor i3 (in de 12100-uitvoering) tot topmodel i9 (in de 1200K-uitvoering). Toms Hardware acht het waarschijnlijk dat de dertiende generatie Intel-chips ook wat duurder gaat worden, hoewel het nu onbekend is of, wanneer en hoeveel dat dan zal zijn. Ook is het de vraag wat concurrent AMD gaat doen en hoe pc-producenten gaan reageren.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.