Overslaan en naar de inhoud gaan

Intel versus Apple's M1: draait geen Windows, games

De zuinige en toch krachtige M1-processor om Apple's nieuwe Macs krijgt nu een weerwoord van Intel. De processorreus komt pas na de zomer met chips die technisch tegengas geven voor Apple's combinatie van energiezuinige en performante cores. Nu komt Intel met eigen benchmarkresultaten waaruit minpunten voor Apple's zelfontworpen ARM-chips moeten blijken.
ARM-chips Apple
© Apple
Apple

Het indrukwekkende debuut van Apple's zelfontworpen ARM-processors voor zijn Mac-computers heeft stof doen opwaaien in de IT-wereld. Intels x64-chips zijn met flinke voorsprong het meest gebruikt in de wereld van pc's en pc-servers, hoewel de kleine concurrent AMD daar oprukt. Tegelijkertijd is de markt van smartphones vele malen groter, en Apple benut zijn hardware-expertise op dat gebied nu ook voor zijn laptops en desktops met macOS.

Apps, compatibiliteit en prestaties

Terwijl Windows en Linux vele malen groter zijn qua marktaandeel op x64-chips, draaien die twee 'pc-besturingssystemen' technisch gezien ook op ARM-chips. In de praktijk kampt Windows op die alternatieve hardware nog wel met uitdagingen; onder meer qua app-compatibiliteit en prestatieniveau. Intel grijpt die elementen ook aan in de eigen vergelijking van zijn huidige processors met Apple's M1-chip.

De elfde generatie (codenaam Tiger Lake) van Intels Core-processorlijn wordt in een reeks tests vergeleken met ARM-Macs. Intel hanteert daarbij ook eigen benchmarks, merkt TomsHardware op: de interne RUG (real-world usage guideline) van de chipmaker. Op basis daarvan komen Intel-chips beter uit de bus met software als AI-tools van Topaz Labs, plus de grafische en videopakketten Premiere, Photoshop en Lightroom van Adobe. Ook 

Intel haalt in zijn vergelijking ook games aan, waarvan sommigen niet draaien op Apple's M1-chip die daardoor dan een score van 0 fps (frames-per-seconde) halen. Eenzelfde non-score geldt voor het gebrek aan ondersteuning voor touch-bediening en voor dualbooten met Windows. Apple heeft in de ARM-uitvoering van macOS Big Sur wel de mogelijkheid ingebouwd om x64-apps geëmuleerd te draaien op zijn ARM-chips, maar dat betreft dan alleen Mac-apps.

Inhaalslag?

Ondertussen werkt Intel door aan nieuwe processorontwerpen, die net als Apple's M1 en eerdere smartphonechips, zuinige cores combineren met krachtigere cores. Afhankelijk van draaiende apps en gebruik schakelt een computer dan over naar de beste soort core, wat dan energie of juist tijd kan schelen. Onder de naam Alder Lake P is al een laptopchip gespot die 8 zuinige cores plus 6 krachtige cores met HyperThreading bevat, voor een totaal van 14 cores en 20 threads. Deze concurrentie voor de eind vorig jaar uitgekomen M1-chips zouden mogelijk in september dit jaar op de markt kunnen komen. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in