Overslaan en naar de inhoud gaan

Intel bereikt 5 GHz met jubileumprocessor

Intel heeft een nieuw topmodel Core i7-processor onthuld: de 8086k die een kloksnelheid van 5 GHz haalt. Ter gelegenheid van Intels vijftigste verjaardag komt deze snelle chip uit als limited edition. Naast deze aankondiging heeft Intel in strijd met zijn reguliere aanpak een nog niet aangekondigde processor gedemonstreerd: een met 28 cores. De chipreus lijkt de concurrentiedruk van AMD te voelen.
5 GHz Core i7
© Intel
Intel

Het nieuwe snelheidsrecord van de Core i7-8086k geldt overigens niet als reguliere kloksnelheid, maar als piek. Intel spreekt hierbij van de turbofrequentie. Deze snelheid geldt dan per core, waarvan dit snelheidsmonster er zes stuks heeft. Daarnaast ondersteunt de processor multithreading (wat Intel de naam HyperThreading geeft) waarmee twaalf threads simultaan zijn uit te voeren. De standaard kloksnelheid ligt op 4 GHz, weet The Verge te melden.

Nederland niet

Ter gelegenheid van zijn vijftigste verjaardag brengt Intel niet alleen deze Limited Edition uit, maar geeft het ook 8086 stuks weg. Deze actie begint over twee dagen waarbij participanten dan 24 uur de tijd hebben om zich te registreren. Daarmee maken zij dan elk kans op één exemplaar van de snelle chip. Nederlandse en Belgische gebruikers mogen echter niet meedoen, net zoals een reeks andere landen. De weggeefactie is namelijk alleen geldig in de VS, Duitsland, Frankrijk, Canada, Groot-Brittannië, Zuid-Korea, Taiwan, Japan en China (met uitzondering van Hong Kong).

Significanter dan de pronkprocessor op 5 GHz turbosnelheid is Intels preview van een ander nieuw topmodel. Het gaat hier om een officieel nog niet aangekondigde processor, waar Intel normaliter geen details of publieke demonstraties van geeft. Op tech-beurs Computex in Taiwan heeft de fabrikant een 28-core processor geshowd. Het gaat om een single-socket chip die bedoeld is voor pc's. Details over prijsniveau en beschikbaarheid zijn niet gegeven, maar het ligt in de lijn der verwachting dat dit rekenmonster boven de tweeduizend dollar uitkomt, rekent PCworld uit op basis van Intels huidige Core i9-multicoremonster.

Intel viert zijn vijftigste verjaardag en belicht de geschiedenis van de pc's innovatie:

Intel pc-innovatie

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in