Overslaan en naar de inhoud gaan

Innovatie cruciaal voor groei

Hoewel de economie in de EU zich herstelt, kunnen veel landen hun uitgaven nog niet verhogen. De commissie bracht daarom dinsdag aanbevelingen naar buiten om het geld dat er is efficiënt te besteden. Zo moeten beleidsmakers de strategie scherp afstellen en stabiele financiering voor de gekozen projecten garanderen. De kwaliteit van de onderzoeks- en innovatieprojecten moet omhoog, onder meer door meer concurrentie.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Daarnaast zouden onderzoeksinstellingen vaker nieuwe samenwerkingsprojecten met bedrijven moeten aangaan.

De EU-lidstaten geven nu gemiddeld 2 procent van hun bruto binnenlands product (bbp) uit aan onderzoek en innovatie. Dat is aanzienlijk lager dan bijvoorbeeld in Japan, waar dat percentage ligt op bijna 3,5 procent. De Europese Commissie streeft ernaar dat EU-landen 3 procent van hun bbp aan onderzoek en innovatie besteden. Finland gaf volgens de jongste gegevens uit 2012 3,5 procent van het bbp uit aan onderzoek, het hoogste percentage in de EU. Roemenië bungelde onderaan met 0,5 procent. Nederland hoorde bij de middenmoot met een goede 2 procent.

Volgens Máire Geoghegan-Quinn, Europees Commissaris voor Onderzoek, Innovatie en Wetenschap, moeten de overheden en bedrijven in EU-landen nu ingrijpen om innovatie sterker neer te zetten, vooral omdat de EU niet kan concurreren op kosten. "Of wij doen het nu goed, of wij betalen nog jarenlang de prijs''.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in