Overslaan en naar de inhoud gaan

ING: tariefsverlaging raakt externen niet

Net als andere bedrijven in heel Nederland worden ook de banken geraakt door de economische gevolgen van de coronacrisis. Daarom heeft de ING een drietal maatregelen genomen die met name consequenties hebben voor gedetacheerden bij de bank. Volgens de financiële instelling gaat het om 5000 externen bij de ING, waarvan 2600 gedetacheerden. Helaas is volgens ING niet bekend om hoeveel IT'ers het gaat, laat het weten aan AG Connect.
ING bank
© ING
ING

De maatregelen

ING vraagt aan detacheerders om hun tarieven met 20 procent te verlagen. Volgens woordvoerster Karin van der Pol wordt hiermee de detacheerder niet geraakt, maar de broker van de gedetacheerde. Deze reactie van de bank kan echter botsen met de mogelijkheid dat brokers de tariefsverlaging doorberekenen. Daardoor wordt de gedetacheerde alsnog geraakt door de maatregel van ING.

Volgens van der Pol is het nodig: “want alleen op deze manier kan de ING de externe medewerkers aan het werk houden. Daarbij gaat het om een tijdelijke maatregel.” De duur van deze tijdelijkheid is wel langer dan een half jaar; de tariefsverlaging loopt tot eind 2020, laat de ING-woordvoerster weten aan AG Connect.

'Vanwege welzijn'

Verder vraagt ING van alle externe medewerkers om hun werkweek te beperken tot een maximum van 36 uur. Volgens van der Pol is deze maatregel het gelijktrekken van het huidige interne beleid naar het externe beleid. Ze voegt daar nog aan toe: “Het geldt dus alleen voor de externen die een werkweek maken van meer dan 36 uur.”

Als derde maatregel heeft de ING besloten om externe medewerkers te verplichten om vijf weken vakantie op te nemen. Het gaat hier niet om opnemen in één keer, maar om 'pro rata'. Ook hier trekt de bank de lijn van intern naar extern beleid door. Van der Pol: “We hebben dit beleid al voor de interne medewerkers, vanwege de zware tijden die het zijn geweest. Het is vanwege welzijnsoverwegingen dat we het beleid doortrekken naar alle externe medewerkers.”

Niet verder kunnen met elkaar

Volgens van der Pol zijn de maatregelen echt nodig. Als de externe medewerkers niet akkoord gaan met de nieuwe maatregelen dan betekent dit dat de partijen niet verder met elkaar kunnen gaan. Door de tekorten aan IT'ers op de arbeidsmarkt kan het zo zijn dat IT'ers elders op zoek gaan naar werk waar er een beter tarief wordt geboden. Van der Pol reageert: “Dit is helaas een maatregel die we moeten nemen, gezien de economische situatie dit moment. Het is betreft dus een tijdelijke maatregel. Hiermee willen we ervoor zorgen dat we zo veel mogelijk werk kunnen blijven bieden.”

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in