Overslaan en naar de inhoud gaan

IE-engine blijft ook in Windows 11

Microsoft-topman Panos Panay heeft bij de onthulling van Windows 11 diverse nieuwe features en functies getoond. Wat niet expliciet is genoemd, is de browserlegacy van Microsoft. Internet Explorer is als app voor eindgebruikers "uitgeschakeld" in de aankomende nieuwe Windows-versie. Daarmee is de IE-code echter niet weg.
Windows 11 event, Panay
© Microsoft
Microsoft

Windows 11 houdt de browserengine voor Microsofts eervorige browser namelijk nog in zich. De IE-engine doet dan dienst voor de IE-modus in de huidige browser Edge, die in zijn tweede incarnatie is gebaseerd op Chromium. Die opensourcecode is afkomstig van Googles Chrome, dat momenteel met grote voorsprong de meestgebruikte browser is.

Browser binnen browser

Net als in het huidige Windows 10 is Edge de standaardbrowser die is ingebouwd in het pc-besturingssysteem. Vanwege compatibiliteit met oude webapplicaties (en Microsofts eigen ActiveX-technologie) heeft die Chromium-gebaseerde browser een IE-modus ingebouwd waarvoor de oorspronkelijke MSHTML/Trident-engine van Internet Explorer dient.

Die antieke browser is dan niet meer door eindgebruikers aan te roepen; handmatig die app proberen te starten, leidt naar Edge. Het plan is om dit te gaan doen in Windows 10, en het blijkt dat dit ook de opzet is voor Windows 11. Dit bleek al het geval te zijn in de vroege testversie van Windows 11 die vorige week is uitgelekt, wist The Verge al te melden.

Behalve LTSC en de IE-engine

Officieel gaat IE eruit, per 15 juni volgend jaar. Met uitzondering dan van de aparte uitvoering van Windows 10 die is bedoeld voor grootzakelijk (enterprise) gebruik: de Long-Term Servicing Channel-uitvoering (LTSC). Windows 10 LTSC behoudt namelijk IE als desktopapplicatie, voorbij de pensioneringsdatum van 15 juni 2022. Windows 11 debuteert eind dit jaar als eerste Windows-versie in ruim 20 jaar zónder IE aan boord. Hoewel, de browserengine blijft dus nog wel.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in