Development

Software-ontwikkeling
developer

IDC: Rol developer steeds groter

Meer verantwoordelijkheden en taken.

© Shutterstock NDAB Creativity
7 juli 2021

Meer verantwoordelijkheden en taken.

De rol van ontwikkelaars wordt steeds breder. Ze worden voor veel meer zaken verantwoordelijk maar krijgen ook meer invloed op onder meer aankoopbeslissingen.

Dat blijkt uit het wereldwijde PaasView and the Developer 2021-onderzoek van IDC onder ruim 2.500 softwareontwikkelaars, DevOps-specialisten, business managers en IT-beslissers.

Ontwikkelaars zijn volgens IDC inmiddels “onmisbaar voor de moderne enterprise”. Hun taken en verantwoordelijkheden blijven zich uitbreiden. “Ontwikkelaars zijn niet alleen de architecten en visionairs achter digitale transformatie maar hebben ook zicht op het gehele proces rondom de productie van digitale oplossingen”, aldus IDC.

Tot de verantwoordelijkheden van een ontwikkelaar behoren steeds meer ook de uitrol van een product, de implementatie van automatisering, performance management, user experience en beveiliging.  De meest voorkomende rol van een ontwikkelaar is die van full stack developer.  

Aankoopbeslisser

Ze hebben ook in toenemende mate veel vrijheid bij de keuze van ontwikkeltools en infrastructuur. Daardoor moeten ze gezien worden als de kopers van technologie. 70 tot 79% van de ontwikkelaars heeft het gevoel dat hij zeer veel invloed heeft op aankoop- en procurementbeslissingen. En dat betreft ook beslissingen over de modernisering van legacy apps, cloudadoptie en de selectie van cloudleveranciers.

Organisaties investeren daarnaast meer in de modernisering van legacy apps. Zo constateert 86% van de respondenten dat hun organisatie meer dan de helft van zijn legacyapplicaties heeft gemoderniseerd in 2021. In 2020 was dat nog maar het geval bij 65%. IDC ziet dit cijfers als een barometer voor het tempo waarin initiatieven worden genomen op het gebied van digitale transformatie.

De cloud gebruiken de ontwikkelaars ook steeds meer niet alleen voor ontwikkeling en testen maar ook voor productiedeployments, in de vorm van IaaS, PaaS, SaaS of een hosted private cloud.

Java is nog altijd de meest gebruikte taal.

Lees meer over Development OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.