Carriere
werven

ICT-vacatures buiten top 3 van populairste vacatures

Administratieve, logistieke en sales banen populairder dan ICT-functies onder werkzoekenden.

© Pixabay
22 augustus 2018

Administratieve, logistieke en sales banen populairder dan ICT-functies onder werkzoekenden.

Vacatures in de ICT staan niet meer in de top 3 staan van meest bekeken vacatures per functiecategorie. Vorig jaar stond de IT-sector nog op de tweede plek, nu op de vierde.

Commercieel Adviseur was de meest bekeken vacature op Monsterboard.nl in eerste helft van 2018. Er staat slechts één ICT-functie in de top 5 van populairste vacatures en wel op de vijfde plaats. Het gaat om de functie Team Lead Software Datawarehouse.

Monsterboard.nl laat verder weten dat het aantal openstaande vacatures in de afgelopen tien jaar nog nooit zo hoog is geweest. Volgens het recruitmentplatform weten werkzoekenden uitstekend waar hun kansen liggen in de huidige krappe arbeidsmarkt. Administratieve, logistieke en sales banen werden het meest bekeken het afgelopen half jaar. Ook de sectoren ICT en accounting haalden de top 5.

 

Tekorten in de ICT branche

“De ICT-sector kampt nog altijd met grote personeelstekorten, maar we zien dat de schaarste nu ook in andere sectoren sterk oploopt. Vooral in sales en logistiek. Dat geeft kandidaten veel keuze in hun zoektocht naar een baan”, zegt Sander de Bruijn, marketingdirecteur bij Monsterboard.

Voor werkgevers wordt de uitdaging om nieuwe medewerkers te vinden daarentegen steeds groter, benadrukt De Bruijn. “Dat de ICT-sector en de logistiek beiden in de top 5 voorkomen laat zien dat werkzoekenden goed weten in welke branches de kans op een baan het grootst is”, zegt De Bruijn.

Monsterboard verwacht dat de schaarste in de ICT alleen nog maar zal toenemen. De kansen voor werknemers liggen daar dus voor het oprapen. “Wie na de zomer toe is aan een nieuwe uitdaging hoeft waarschijnlijk niet lang te zoeken naar een nieuwe baan. Maar ook voor de grote groep starters dat straks de arbeidsmarkt betreedt zijn er volop kansen”, licht De Bruijn toe.

Gisteren liet UWV nog weten dat de wervingsproblemen juist het grootst waren in de ICT. Het zou kunnen dat de daling van ICT-vacatures in de ranglijst van Monsterboard kan betekenen dat werknemers hun kansen spreiden, doordat er ook in veel andere sectoren steeds meer vraag komt naar specialisten. Daarnaast kan het zijn dat werkgevers de moed een beetje opgeven, na jaren van oplopende krapte, en simpelweg minder vacatures plaatsen omdat ze inmiddels toch weten dat er nauwelijks respons op komt. Wellicht dat zij op andere manieren proberen om aan IT-talent te komen.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.