Loopbaan

Carriere
mbo

ICT-studenten op mbo vinden zichzelf slecht voorbereid op baan

Overgrote deel van mbo-alumni ICT is niet aan het werk.

21 december 2021

Overgrote deel van mbo-alumni ICT is niet aan het werk.

Een groot deel van de mbo'ers die een ICT-opleiding volgden vindt zichzelf nu niet goed voorbereid op werk. Dat blijkt uit de Keuzegids mbo 2022. Daarin is ook te zien dat bovengemiddeld veel alumni niet aan het werk zijn, maar doorstuderen.

De Keuzegids mbo 2022 groepeert de ICT-studies op het mbo in twee groepen: medewerker ICT-support op niveau 2 en ICT-ontwikkeling en -beheer op niveau 3 en 4. Onder die laatste groep vallen de studies allround medewerker IT systems and devices (niveau 3), expert IT systems and devices (niveau 4) en software developer (niveau 4).

9 op de 10 niet aan het werk

Wie medewerker ICT-support op niveau 2 gaat studeren, wordt opgeleid om gebruikers van computersystemen met allerlei problemen te helpen. Maar slechts 32% van de alumni vindt ook dat ze goed voorbereid zijn op die baan. Dat is veel minder dan het gemiddelde van alle mbo-studenten in Nederland. Daar vindt 46% dat ze na hun studie goed voorbereid zijn op een baan in het bijbehorende werkveld.

Ook valt op dat slechts 11% van de alumni van een ICT-studie aan het werk is, tegenover een gemiddelde van 37% van alle mbo-studenten in Nederland. Veel studenten (83%) die ICT op mbo volgen, kiezen er juist voor om door te leren na hun studie. Wie ervoor kiest wel aan het werk te gaan, werkt gemiddeld 33 uur per week voor een bruto uurloon van slechts 7,77 euro. 

Hogere niveaus zijn meer tevreden

Alumni van mbo-studies ICT-ontwikkeling en -beheer - waar dus drie verschillende ICT-opleidingen onder vallen op niveau 3 en 4 - zijn een stuk positiever. Hier vindt 43% van de studenten dat ze goed voorbereid zijn op werk. Ook is een grotere groep van de alumni daadwerkelijk aan het werk: 34% heeft een baan. Gemiddeld werken zij 38 uur per week, voor een bruto uurloon van 11,60 euro. Dat is zo'n 60 cent per uur meer dan gemiddeld over alle mbo-geschoolde werknemers.

Toch studeren ook hier meer alumni door dan gemiddeld voor het mbo. In totaal kiest 60% ervoor om een vervolgstudie te doen, tegenover 57% van alle mbo-studenten.

Overigens zijn er wel ICT-beroepen waar veel vraag naar is. Zeker ICT-servicedeskmedewerkers zijn in trek, meldt het UWV. Servicedeskwerk op ICT-gebied was zelfs één van de ICT-beroepen met de meeste vacatures in het derde kwartaal van dit jaar.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.