Innovatie & Strategie

Branche
Afval

'ICT-sector goed op weg om één van meest vervuilende sectoren te worden'

Verlengen levensduur IT-hardware kan afvalstroom met 50 procent terugdringen.

5 maart 2021

Verlengen levensduur IT-hardware kan afvalstroom met 50 procent terugdringen.

De ICT-sector is goed op weg om één van de meest vervuilende sectoren te worden. Dat blijkt uit onderzoek van het Utrecht Sustainability Institute (USI) in opdracht van de Amsterdam Economic Board. Vanaf 2021 worden jaarlijks 50 miljoen IT-hardwareproducten afgedankt. Met een circulaire ICT-keten moet het probleem worden opgelost.

De Nederlandse IT-hardwarestapel groeit jaarlijks met 5 miljoen producten en ieder jaar worden 860.000 ICT-producten meer weggegooid dan het jaar daarvoor. Een groot probleem, menen de onderzoekers, want de productie en het gebruik van hardware kost veel energie en gaat gepaard met vervuiling. Die vervuiling ontstaat zowel op de afvalstapel als tijdens de productie van de hardware. Daardoor wordt de huidige bijdrage van de mondiale ICT-sector aan emissies op 3 tot 6% geschat. Zet de huidige groeilijn door, dan stijgt die bijdrage in 2040 naar 14% van de mondiale broeikasgasemissies. Dat is vergelijkbaar met de gehele transportsector.

Het onderzoek 'Naar een circulaire keten voor ICT' van het USI stelt dat een circulaire ICT-keten een groot verschil kan maken. Als alle bedrijven bijvoorbeeld de levensduur van hun apparaten oprekken van 3 tot 4 jaar naar 5 tot 7 jaar, dan kunnen de afvalstromen en de uitstoot al met 50% worden teruggedrongen. Daarnaast blijken circulaire oplossingen zoals consuminderen, hergebruik en refurbishment essentieel om de CO2-footprint van ICT binnen de perken te houden, stelt het onderzoek. 

"Daarnaast zorgt circulaire ICT voor kostenreductie bij inkopende organisaties", zegt Claire Teurlings, Lead Circulaire Economie bij de Amsterdam Economic Board. "Uit onderzoek blijkt dat door levensduurverlenging hardware inkopers een besparing van 20% of meer op de aanschafkosten kunnen realiseren. De keuze voor refurbished apparatuur levert inkopende organisaties in de regel 50% of meer kostenbesparing op, zonder in te hoeven boeten aan functionaliteit en kwaliteit."

Werkgroep gestart

De uitkomsten van het onderzoek van USI vormen het startpunt van een multidisciplinaire werkgroep vanuit datacenter-energiebesparingsinitiatief LEAP. Aan de werkgroep doen hardwareleveranciers, resellers, inkopers, datacenters, overheden en kennisinstellingen mee. De werkgroep gaat onder meer een handreiking opstellen voor inkopers, maar ook ervaring opdoen met de toepassingen van verschillende circulaire oplossingen. 

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
4
Reacties
Bop 30 maart 2021 17:52

Ik doe 10 jaar met mijn PC's.
(En mijn vorige staat er nog naast als reserve, zei het niet vreselijk nuttig)

Ik geloof niet dat veel mensen dat doen.

Ook een kwestie van niet te zuinige technische uitvoering kiezen .

Ferry de Jong 05 maart 2021 13:44

Welke sector? Welke sector zorgt ervoor dat al die firewalls, routers, switches, servers, storages, desktops, notebooks, tablets, screens, smartphones, ... gebruik maken van hernieuwbare energie? Volgens mij is er in het verband met circulariteit nog op te merken dat ook repareerbaarheid en hergebruik voor andere doelgroepen nog belangrijke noodzakelijke stappen zijn. Vervolgens is b.v. de refurbished markt betreffende switches alleen maar uitgesteld gebruik is van vaak teveel ingekochte switches.

Peter19 05 maart 2021 08:46

Wat natuurlijk wel zo is, is dat er veel niet erg duurzaam gewonnen en schaarse grondstoffen in ICT-apparatuur zit. Circulariteit is daarbij juist weer van cruciaal belang.

Peter19 05 maart 2021 08:44

Er worden in het artikel en blijkbaar in het onderzoek twee dingen door elkaar gebruikt. Electriciteitsgebruik staat niet gelijk aan broeikasgasemissies. De sector loopt voorop in het gebruik van hernieuwbare energie en het investeren in hernieuwbare energieopwekking. Als het 100% daar op in weet te zetten (en dan niet alleen via de certificatenhandel), zijn er 0 broeikasgasemissies. Het terugdringen van het electriciteitsgebruik is dus zeker nuttig, maar niet de enige weg naar Rome.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.