Overslaan en naar de inhoud gaan

Elektronica-afval snelgroeiend probleem

In 2016 werd 44,7 miljoen ton afval met een stekker of een accu weggedaan. Dat staat gelijk aan 1,23 miljoen 18 wieler trucks ofwel een rij vrachtauto's van New York naar Bangkok en terug.
e-waste
© CC BY 2.0 - Flickr
CC BY 2.0 - Flickr

Die hoeveelheid was 8 procent hoger dan in 2014. Naar verwachting stijgt de afvalstroom verder naar 52,2 miljoen ton in 2021, ofwel een toename van 17 procent. Het zijn cijfers uit de Global E-waste Monitor 2017 van United Nations University (UNU).

Europa is met 16,6 kg e-waste per inwoner de op een na grootste producent van elektronisch afval. Alleen in Australië, Nieuw-Zeeland en andere gebieden in de regio Oceania lag het gemiddelde hoger (17,3 kg per inwoner). In Europa werd wel het meest verantwoord omgegaan met het afval. 35 procent werd gerecycled in de meetperiode. In het Oceania-gebied was dat slechts 6 procent.

In de VS werd per inwoner 11,6 kg geproduceerd en 17 procent van de stroom kwam in recyclingstroom terecht.

Het onderzoek richtte zich niet alleen op computerapparatuur. De cijfers omvatten ook keukenapparatuur zoals koelkasten en mixers, maar bijvoorbeeld scheerapparaten en ook afgedankte zonnepanelen. Van het totaal bestond ongeveer 3,9 miljoen ton uit kleine IT- en telecomapparatuur en 6 miljoen ton uit schermen inclusief tv's, laptops en tablets.

De United Nations University vreest dat de toegenomen welvaart en de dalende prijzen van elektronische apparatuur de afvalstroom alleen maar doet toenemen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in