Management

Governance
Defensie

ICT-project Defensie trekt aandacht: diverse Kamerleden stellen vragen

Kamerleden stellen vragen over dreigingen IBM en continuïteit ICT-systeem.

21 februari 2020

Kamerleden stellen vragen over dreigingen IBM en continuïteit ICT-systeem.

De afgeblazen aanbesteding van een ICT-project van het ministerie van Defensie trekt de aandacht van de Tweede Kamer. Kamerleden van GroenLinks, PVV en D66 hebben vragen gesteld over de voortgang van het project. Daarnaast zijn vragen gesteld over het dreigement van IBM, dat 'vele honderden miljoenen' in rekening zou willen brengen bij het afbreken van de aanbesteding van het nieuwe systeem 'Grensverleggende IT' (GrIT).

De aanbesteding van het project GrIT werd afgelopen september stopgezet door staatssecretaris Barbara Visser, nadat er ernstige kritiek kwam van Bureau ICT Toetsing (BIT). Het BIT vond dat het project te groot was om bij één leverancier uit te besteden. Het consortium van IBM en Atos, dat al twee jaar met 110 tot 150 man aan het ontwerp werkt, dreigde vervolgens om de kosten te verhalen op het ministerie van Defensie. 

Diverse Kamerleden zetten nu vraagtekens bij de gang van zaken. GroenLinks-Kamerlid Isabelle Diks vraagt de staatssecretaris nu schriftelijk of het klopt dat IBM met een schadeclaim heeft gedreigd en wat zij hiervan vindt. Daarin staat ze niet alleen: ook D66-Kamerlid Salima Belhaj stelt daar vragen over. 

Wat gebeurt er na 2022?

De Kamerleden stellen bovendien vragen over de continuïteit van het huidige IT-systeem na 2022. De houdbaarheidsdatum van het huidige systeem wordt namelijk tussen 2020 en 2022 geschat. Dat systeem bestaat uit een ratjetoe van ongeveer 2.000 aan elkaar gekoppelde systemen. Blijft het systeem na 2022 in gebruik, dan hebben we volgens de staatssecretaris "met elkaar een aantal problemen". Er wordt nog in kaart gebracht wat die problemen precies zijn.

Kamerlid Diks vraagt nu welke acties het ministerie neemt om de huidige IT van Defensie na 2022 nog "zonder risico's voor de veiligheid of operationaliteit van Defensie" te laten draaien. "Hebt u zicht op de kosten van deze acties?" Kamerlid Belhaj vraagt daarnaast of de deadline van GrIT nog wel haalbaar is. "Zo nee, wat gaat u doen om de gevolgen hiervan te beperken?"

PVV-Kamerlid Gabriëlle Popken wil op haar beurt weten of de staatssecretaris kan aangeven welke (mogelijke) gevolgen het uitstel en een eventueel afstel teweegbrengen. Ook stellen Kamerleden vragen over de kosten van het project. "Kunt u een limiet aangeven voor de maximale kosten van het GrIT-project, waarop de Kamer u vanuit budgettaire controle kan afrekenen?", wil Kamerlid Diks bijvoorbeeld weten. 

'Continuïteit niet in gevaar'

Staatssecretaris Visser liet eerder deze week in een brief aan de Tweede Kamer weten dat de continuïteit van de IT bij Defensie voorlopig niet in het geding is. Toch is het volgens haar wel noodzakelijk dat er na 2022 een nieuwe IT-infrastructuur komt. 

Daar wordt nu hard aan gewerkt. Visser heeft twee scenario's laten uitwerken die nu opnieuw getoetst worden door onder meer het BIT. In één van de twee scenario's moet het project in verschillende brokken opgedeeld worden, waar naast het IBM-Atos consortium ook andere partijen aan kunnen werken. In dit scenario moet het contract met de leverancier bovendien "op ieder moment" beëindigd kunnen worden.

Het tweede scenario is iets drastischer. In dit scenario wil Defensie het programma namelijk op een geheel nieuwe manier aanpakken, waarbij de organisatie met "meerdere marktpartijen, langs de lijnen van lifecycle-management, en meer geleidelijk" de nieuwe IT-infrastructuur realiseert.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.