Beheer

Zakelijke software
complexiteit

ICT Belastingdienst hindert nu echt hervormingen

Het kabinet kan gewenste veranderingen mogelijk niet doorvoeren.

© Shutterstock Arjuna Kodisinghe
18 juni 2018

Het kabinet kan gewenste veranderingen mogelijk niet doorvoeren.

De problemen bij de Belastingdienst stapelen zich op. Invoering of aanpassing van energiebelasting, de verhuurdersheffing, de autobelasting bpm en de schenk- en erfbelasting kan mogelijk niet doorgaan.

Dat betekent dat het kabinet verschillende onderdelen uit het regeerakkoord waarschijnlijk op de lange baan moet schuiven, concludeert De Volkskrant. De krant sprak verschillende ambtenaren die verdere invulling gaven aan de problemen die de Rekenkamer onlangs schetste. Hoe ernstig de situatie is, kan nog niet worden vastgesteld. Pas wanneer de plannen van het Kabinet in een wetsvoorstel zijn vastgelegd, kan de Belastingdienst bepalen of de voorgestelde aanpassingen uitvoerbaar zijn.

Een van de knelpunten is het Enterprise Tax Management (ETM)-systeem dat de Belastingdienst in 2005 heeft aangeschaft bij softwarebedrijf SPL dat in 2006 wordt overgenomen door Oracle. Het zou de basis moeten worden voor de vernieuwing van een groot aantal verouderde invorderingssystemen. Maar in 2014 bleek dat het project dramatisch uit het budget loopt en valt het besluit te stoppen met de ontwikkeling. Omdat een aantal belastingheffingen al is overgegaan op het nieuwe systeem, moet het in de lucht blijven. Er is een onderhoudscontract tot 2020. Nu blijkt echter dat Oracle dat contract niet wil verlengen. Wijzigingen zijn daarna in ieder geval niet meer mogelijk. Verfijning van de aanschafbelasting op auto's (bpm) die op stapel staat, kan dan niet doorgaan.

Veel systemen hebben onderhoudsproblemen

Maar er is veel meer mis. Volgens de Volkskrant kampt 56 procent van de circa 900 toepassingen bij de Belastingdienst met achterstallig onderhoud. Zo is het systeem voor de erf- en schenkbelasting sterk vertraagd waardoor de Fiscus in 2017 al 450 miljoen euro is misgelopen. Dat is in later stadium nog wel terug te vorderen, verzekert staatssecretaris Snel van Financiën. Tot in 2019 is het nieuwe systeem echter niet de aangiften op juistheid te controleren.

Ook is het niet mogelijk een aanpassing van de motorrijtuigenbelasting (MRB) voor sterk vervuilende diesels, die op 1 januari 2019 in zou moeten gaan, in het betreffende systeem te verwerken.

Interessant? Lees dan ook dit:

Oud ICT-strateeg van de Belastingdienst: 'ICT Belastingdienst voorbeeld van maatschappelijk probleem'

Ook grote problemen bij IT-systemen loonheffing en omzetbelasting: IT-chaos bij Belastingdienst blijkt nog groter

De Belastingdienst gaat voortvarend te werk met uitfaseren oude systemen. Belastingdienst: lessen uit legacy-software

2
Reacties
Sander van der Linden 19 juni 2018 22:25

Ze ontberen niet alleen een echt architectuur team, maar een architectuur tam MET MANDAAT. De technical debt heeft zich bij De Belastingdienst tot duizelingwekkende hoogte opgestapeld en het niet afbetalen van deze schuld komt nu als een boomerang terug. Managers zijn nooit geinteresseerd in architectuur want dat werkt vertragend maar je ziet nu een prachtig voorbeeld van het effect van TD. Tsja, wat nu. Blijkbaar heeft De Belastingdienst zich in meerdere kamers volledig in de hoek geschilderd. Daar kom je zonder hulp van buitenaf niet meer uit. Het is duidelijk dat eerst het huis op orde moet worden gemaakt voordat De Belastingdienst weer een betrouwbare instantie wordt. Toezeggingen op uitvoering van wet- en regelgeving kunnen dus doodgewoon niet. Het wordt nu een kwestie van de pijn nemen en een nieuwe architectuur neerzetten die wel in staat is om de volatiele politieke keuzen te volgen. Dat zal niet meevallen. U mag mij mailen in geval van nood.

ronald wouterson 18 juni 2018 12:33

De overheid ontbeert een architectuurteam dat grotere bedrijven wel hebben. Bedrijven die nauwelijks geheel mislukte projecten hebben. Bovendien faalt de overheid op het gebied van HRM en aannamebeleid. Zet eerst een goed fundament neer voordat het kaartenhuis voor de zoveelste keer instort. Rationeel denken is helaas onmogelijk gebleken voor politici.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.