Overslaan en naar de inhoud gaan

IT-chaos bij Belastingdienst blijkt nog groter

De chaos bij de Belastingdienst is nog groter dan gedacht. De IT-systemen achter de posten loonheffing en omzetbelasting, goed voor tientallen miljarden aan opbrengsten, staan er heel slecht voor.
blauwe envelop
© CC BY 2.0 - Flickr
CC BY 2.0 - Flickr

Dat meldt De Telegraaf na een uitgelekte presentatie die de top van de Belastingdienst gaf aan de Kamercommissie Financiën.

Op één sheet van de presentatie staat dat de ICT bij de omzetbelasting (btw) en de loonheffing in de slechtste categorie zit. Die systemen zijn er daarmee nog slechter aan toe dan die van de erf- en schenkbelasting. Dat systeem stortte vorig jaar in, waardoor er een tegenvaller van 450 miljoen euro op de begroting ontstond.

Alle aanslagen voor de erf- en schenkbelasting moesten handmatig gecheckt en geïnd worden, waardoor er ontzettend veel vertraging is opgelopen.

Potentiële miljardenstrop

Als de ICT achter de omzetbelasting en loonheffing uitvalt, zijn de gevolgen volgens de krant niet te overzien. De omzetbelasting (btw) levert naar verwachting in 2018 ruim 52 miljard euro op. Dat is ongeveer 30 procent van de totale belastingopbrengst van Nederland. Bij loonheffing gaat het zelfs om meer dan 100 miljard euro. Daar gaan uiteindelijk nog wel weer veel kortingen en aftrekposten vanaf, waaronder de hypotheekrenteaftrek. De uiteindelijke opbrengst van loon- en inkomstenbelasting is voor 2018 geschat op meer dan 55 miljard euro.

Niet in gevaar

Volgens de Belastingdienst komt de inning van de loonheffing en de omzetbelasting niet in gevaar. Dat de systemen als slechtste worden ingeschat heeft er volgens een woordvoerder mee te maken dat het moeilijk is om aanpassingen in de systemen door te voeren.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in