Innovatie & Strategie

Wetenschap
IBM Q System One

IBM plaatst kwantumcomputer bij klant in Japan

Tweede levering 'on premise' met veelbelovende use cases.

IBM Q System One © IBM
28 juli 2021

Tweede levering 'on premise' met veelbelovende use cases.

IBM heeft voor de tweede keer in korte tijd kwantumhardware opgeleverd buiten het eigen kwantumcentrum in de Amerikaanse staat New York.

De installatie van de Quantum System One vond plaats in het Kawasaki Business Incubation Center in de Japanse stad Kawasaki, meldt het bedrijf in een blog.

Onder meer een team van Mitsubishi Chemical gaat er algoritmen testen om het gedrag van chemische componenten te analyseren met als doel het energieverbruik van OLED-beeldschermen efficiënter te maken.

Toepassing in financiële wereld

De levering is een onderdeel van een vorig jaar gestarte samenwerking tussen IBM en de universiteit van Tokio op het gebied van kwantumfysica. Andere partijen die aan de slag gaan met de Quantum System One in Kawasaki zijn de Mizuho Financial Group en de Mitsubishi Financial Group. Zij werken aan kwantumalgoritmen voor risicobeheer en de prijsbepaling van opties. Daarmee zou een beter portfoliomanagement mogelijk worden.

Dat IBM nu al twee kwantumsystemen heeft geplaatst buiten de eigen onderzoekscentra geeft wel aan dat de hardware dusdanig robuust werkt dat er niet voortdurend IBM-technici paraat hoeven staan voor troubleshooting. 

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.