Overslaan en naar de inhoud gaan

Kwantumcomputer krimpt: past nu in twee 19-inch racks

Wetenschappers van een consortium onder leiding van de Oostenrijkse Universität Innsbruck zijn er in geslaagd een ion-trap-kwantumcomputer met 24 qubits te bouwen die past in een reguliere datacentruminrichting.
AQCTION kwantumcomputer
© Universität Innsbruck
Universit�t Innsbruck

Een van de nadelen van de kwantumcomputers die tot nog toe worden gebouwd, is de enorme ruimte die ze innemen. Die is vooral nodig voor de koeling en de afscherming van trillingen en magnetische velden om de stabiliteit van de qubits te bevorderen. Maar ook daarin worden vorderingen gemaakt, zij het niet met het kwantumplatform dat de afgelopen tijd het vaakst in het nieuws was door werk van onder meer IBM en Google dat werkt op basis van supergeleiding.

De Oostenrijkse onderzoekers bouwden hun compacte kwantumcomputer daarentegen op basis van het zogeheten iontrap-platform. Het werk is onderdeel van het Europese programma AQTION dat 10 miljoen euro beschikbaar stelde voor het projectplan. De bekende kwantumcomputeropstellingen hebben een ruimte van 30 tot 50 vierkante meter vloeroppervlak nodig. Deze nieuwe compacte opstelling heeft genoeg aan twee 19-inch racks, een opstelling die in elk regulier datacentrum zou passen.

Een van de uitdagingen was een systeem te bouwen dat dezelfde prestaties liet zien als de klassieke grote opstellingen. Om dat aan te tonen is een reeks parallelle experimenten uitgevoerd tussen de meer klassieke lab-opstelling en de nieuwe rackopstelling. De eerste resultaten zijn heel bemoedigend.

Groeien naar 50 qubits

Het team werkt nu aan het verbeteren van de hard- en software om de apparatuur over enige tijd online benaderbaar te maken. Een van de doelen is het systeem uit te breiden naar 50 individueel te controleren qubits.

In het consortium nemen onder meer het Fraunhofer Instituut voor toegepaste optica deel, Laser specialist TOPTICA en Alpine Quantum Technologies.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee